Бразилският национален отбор по футбол за първи път в историята си ще излезе на терена не в традиционния си екип, а с черни фланелки. Това ще бъде в знак на протест срещу проявите на расизъм във футбола, съобщава вестник "Глобо".

С черни фланелки със златни номера футболистите ще излязат на терена в предстоящия мач срещу Гвинея, който ще се проведе на 17 юни в Барселона. Очаква се в контролата да участва и Винисиус Жуниор, който в последните срещи на клубния си тим Реал (Мадрид) е обект на расистки атаки.

Според  изданието, след първото полувреме петкратните световни шампиони ще сменят черните си тениски с традиционните жълти.

На 21 май Винисиус Жуниор стана жертва на расистки обиди от фенове по време на гостуването на Валенсия. След мача Реал (Мадрид) сезира испанската прокуратура с искане за разследване, а на 23 май вестник "Мундо Депортиво" съобщи, че испанската полиция е задържала трима души, които са с повдигнати обвинения.

Винисиус беше подкрепен от Бразилската футболна конфедерация, от президента на Международната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино, а Реал (Мадрид) и Валенсия осъдиха поведението на феновете. Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва призова ФИФА да вземе мерки срещу расизма.