Бразилия спечели турнира за купата на Конфедерациите, след като на финала недделя изключително драматично над САЩ с 3:2. Това бе трети успех на "селесао" в тази надпревара след триумфите през 1997 и 2005 година.

"Селесао" губеше на почивката с 0:2, но през второто полувреме на терена сякаш излзязоха други футболисти. Подобно на полуфинала срещу Испания, когато детронира първенеца на Европа, САЩ демонстрира убийствена ефективност и до почивката реализира двете си на-сериозни голови възможности чрез Демпси и Лендън Донован.

Още в 46-ата минута обаче Луиш Фабиано върна един гол с кинжален удар в ъгъла, а съотборниците му се надпреварваха да пропускат изгодни положения пред вратата на блестящия Хауърд. Американците постепенно изпаднаха в тотално опълчение и опасностите пред вратата им следваха една след друга. Реферът Мартин Хансон също удари едно рамо на янките, като не призна редовен гол на Кака.

В 60-ата минута Кака стреля с глава, топката се плъзна по страничната греда, отби се в горната и тупна около голлинията. Повторенията показаха, че има гол, но реферът Хансон не видя добре ситуацията и САЩ запази преднината си. Натискът на петкратните световни шампиони продължи и в 74-ата минута отново Луиш Фабиано бе точен, довкарвайки топката с лава след удар на Робиньо в гредата.

Бразилците не намалиха темпото и накрая заслужено ликуваха. Центриране от ъглов удар на резервата Елано бе засечено с глава от Лусио и този път Хауърд беше безпомощен - 3:2 за южноамериканците и титла в генералната репетиция за световното първенство догодина./БЛИЦ

САЩ - Бразилия 2:3
1:0 Демпси (10), 2:0 Донован (27), 2:1 Луиш Фабиано (46), 2:2 Луиш Фабиано (74), 2:3 Лусио (84)
 

САЩ: Хауърд, Спектър, Ониеву, Боканегра, Демерит, Фейлхабер (75 - Борнстейн), Кларк, Демпси, Дейвис, Алтидор, Донован
Старши треньор: Боб Брадли

Бразилия:
Жулио Сезар, Майкон, Лусио, Луизао, А. Сантош (66 - Даниел Алвеш), Филип Мело, Жилберто Силва, Кака, Рамиреш (67 - Елано), Робиньо, Луиш Фабиано
Старши треньор: Карлос Дунга

Стадион: "Елис Парк" - Йоханесбург
Съдия:
Мартин Хансон (Швеция)
Жълти картони:
Боканегра (САЩ); Лусио, А. Сантош, Мело (Бразилия).