Официалната топка, с която ще се играят мачовете на Световното първенство през 2014 г., ще се казва Бразука. 77% от повече от 1 млн. бразилски фенове предпочетоха Бразука пред другите варианти Боса Нова или Карнавалеска.

Неофициалният, жаргонен термин "бразука", местните жители използват по свой адрес и той е нещо като символ на национална гордост и патриотизъм, емоционалност и добронамереност. Генералният секретар на ФИФА Жером Валке обяви, че е много доволен от факта, че бразилците са имали възможност да изберат сами името на един от най-важните символи на футболния турнир.

"Аз съм уверен, че Бразука ще се присъедини в историята към други знакови топки, като Танго в Аржентина през 1978 година и Ацтека в Мексико през 1986 година", допълни Валке. Бразука изпревари повече от убедително Боса Нова (14,6%) и Карнавалеска (7,6).

Адидас трябва да представи официално топката за Световното първенство в Бразилия в началото на 2013 г. Коженото кълбо, което се използваше на предния Мондиал в Южна Африка, носеше наименованието Джабулани./БЛИЦ