Европейският съд отсъди в полза на британска кръчма, която бе глобена от местното законодателство заради излъчването на мачове от Висшата лига чрез чуждестранен сателитен доставчик.
 
“Националното законодателство, което забранява вноса, продажбата и употребата на чуждестранни декодиращи карти, противоречи на свободата на доставяне на услуги в Европейския съюз”, твърди мотивировката на съда.
 
Решението на базираната в Люксембург инстанция може да предизвика сериозно разтърсване на пазара за разпространение на телевизионни спортни програми.
 
Спорът за монопола върху правата на предаване на мачове бе между Карън Мърфи, собственичка на “The Red White & Blue pub” в Портсмут, и Английската Висша лига.
 
Когато Мърфи купува кръчмата през 2004 г., прекратява договора на заведението с британската телевизионна групировка “BSkyb” и монтира сателитен приемник на гръцката компания “Nova”. По този начин тя не дава пари за платени канали, а и плаща далеч по-ниска абонаментна такса като продължава да излъчва картина от Висшата лига за своите клиенти./БЛИЦ