Делегация на УЕФА ще посети Джърси през следващите седмица заради кандидатурата на британския остров да стане отделна футболна нация. През миналия декември Джърси изпрати заявление за напускане на английската Футболна асоциация и за присъединяване към УЕФА.

„Радвам се, че ще дойдат и това ни дава шанс да покажем на европейската централа с какво разполагаме“, заяви Фил Остин – президент на Футболната асоциация на Джърси пред „Би Би Си“.

Той обаче съзнава, че процесът по присъединяване към УЕФА ще е бавен, тъй като според правилата новите членове трябва да са независима държава, призната от ООН. Това е голяма пречка за кандидатурата на Джърси.

„Не очакваме, че хората на УЕФА ще дойдат и ще кажат: Всичко е прекрасно, приемаме ви. Има определени етапи, през които трябва да минем. Ако трябва да съм честен, ако сега бяхме подали молбата си, нямаше да отговаряме на критериите. Не отговаряме на изискването за независима държава, призната от ООН. То беше въведено след приемането на Гибралтар. Косово също не е признато от ООН, но е член на УЕФА и ще участва в квалификациите за Мондиал 2018“, разкри Остин.

ТЕРИТОРИИ, КОИТО НЕ СА САМОСТОЯТЕЛНИ ДЪРЖАВИ, НО ИГРАЯТ ОФИЦИАЛНИ МАЧОВЕ
Гибралтар – британска отвъдморска територия
Ангила – британска отвъдморска територия
Фарьорски острови – самоуправляваща се държава в рамките на Дания
Аруба – автономна държава в рамките на кралство Холандия
Бермуда – британска отвъдморска територия
Монсерат – британска отвъдморска територия
Пуерто Рико – самоуправляващ се член на Британската общност, свободно присъединен към САЩ
Нова Каледония – френска отвъдморска територия