Ливърпул привлече бразилския национал Алисон от Рома. Така 25-годишният страж стана най-скъпият вратар във футбола, тъй като „червените“ от „Анфилд“ се договориха с „вълците“ от Рим за 65 милиона паунда. По този начин титулярният страж на Бразилия измести сънародника си Едерсон от първото място в класацията за най-големите трансфери на вратари в историята.

Авторитетният сайт Goal.com направи кратко описание за първите 20 човека в листата на най-скъпите вратари. Любопитното е, че четири от първите шестима са били трансферирани през последните две години.

НАЙ-СКЪПИТЕ ВРАТАРИ В ИСТОРИЯТА НА ФУТБОЛА
1.Алисон (65 млн. паунда)
Ливърпул счупи рекорда за най-скъп вратар с привличането на Алисон. Бразилецът преминава на „Анфилд“ от Рома с много добра репутация. Освен това той е на 25 години и може да се развива.

2.Едерсон (35 млн. паунда)
През миналото лято Манчестър Сити направи от бразилеца най-скъпия вратар, след като го купи от Бенфика за наследник на Клаудио Браво. Трансферът бързо даде резултат, след като Едерсон направи много силен сезон и помогна на „гражданите“ да спечелят титлата в Шампионската лига.

3.Джанлуиджи Буфон (32,6 млн. паунда)
Талантът на Парма струваше на Ювентус цяло състояние по мерките на футболния пазар през 2001 г. През годините това обаче се оказа една от най-големите сделки на 21 век. Буфон беше важна част от безпрецедентна ера на доминация на „бианконерите“ и дори остана в клуба след изпращането му в Серия „Б“ заради скандала „Калчополи“. Едва през това лято Буфон по емоционален начин напусна торинския гранд след 17 години част от „Старата госпожа“.

4.Джордан Пикфорд (25 млн. паунда)
Новият герой на Англия от Мондиал 2018 се превърна в най-скъпия британски вратар през миналото лято, когато Евертън го купи от Съндърланд.

5.Мануел Нойер (21 млн. паунда)
Пристигането на вратаря от Шалке 04 съвпадна с началото на огромна доминация на Байерн в Германия. За седем години в Мюнхен Нойер спечели шест шампионски титли от Бундеслигата.

6.Бернд Лено (19,2 млн. паунда)
Човекът, когото новият мениджър на Арсенал Унай Емери превърна в свой приоритет само седмици след назначението си. Очаква се пристигналият от Леверкузен германец да е новият титуляр на вратата на лондончани.

7.Давид де Хеа (18,9 млн. паунда)
През лятото на 2011 година Манчестър Юнайтед плати на Атлетико (Мадрид) почти 20 милиона, а това изглеждаше като голям трансферен провал през първия сезон, когато вратарят направи няколко големи грешки. След това испанският национал се адаптира към Висшата лига и в момента е един от най-важните играчи на „червените дяволи“. В последните три години спечели наградата за Играч на сезона на клуба.

8.Франческо Толдо (17 млн. паунда)
След като блестеше с изявите си във Фиорентина редом до Габриел Батистута и Руи Коща, вратарят беше продаден на Интер през 2001 година. В този период „виолетовите“ имаха финансови проблеми и парите за Толдо се оказаха добре дошли. 196-сантиметровият страж прекара осем години при „нерадзурите“ и спечели пет поредни титли.

9.Клаудио Браво (15,4 млн. паунда)
Вратарят, който не само беше един от първите трансфери на Пеп Гуардиола, но и не остави място за Джо Харт в Манчестър Сити. Серия от ключови грешки попречиха на чилийския национал да се утвърди при „гражданите“ и през миналия сезон Браво се оказа резерва на Едерсон.

10.Себастиан Фрей (14,7 млн. паунда)
Човекът, който беше изместен от Франческо Толдо в Интер. Французинът отиде в Парма, където по прекрасен начин замести продадения на Ювентус Буфон.

11.Анджело Перуци (13,3 млн. паунда)
Интер плати огромна сума за вратаря на Ювентус. Перуци обаче остана само един сезон при „нерадзурите“, след което беше продаден с малка загуба на Лацио.

12.Ян Облак (12,5 млн. паунда)
Към момента словенецът изглежда неизменна част от Атлетико (Мадрид), също като треньора си Диего Симеоне. Не бива да се забравя, че Облак беше сравнително неизвестен през 2014 година, когато беше привлечен от Бенфика за заместник на Тибо Куртоа, който се завърна в Челси след наем.

13.Анджело Перуци (12,5 млн. паунда)
Човекът, който за втори път се появява в класацията. Вратарят, известен като Тайсън или Глигана, премина срещу тази сума от Интер в Лацио. Перуци се отблагодари на „орлите“ за доверието със седем години стабилни изяви.

14.Яспер Силесен (11,1 млн. паунда)
Холандският национал получава малко шансовете за изява в Барселона, след като беше привлечен от Аякс през 2016 година за конкурент на Марк-Андре тер Стеген.

15.Матиа Перин (10,5 млн. паунда)
Бившият титуляр на Дженоа има огромна задача. През това лято беше привлечен в Ювентус за заместник на Джанлуиджи Буфон, който премина в ПСЖ със свободен трансфер.

16.Иван Пелицоли (10,2 млн. паунда)
Той беше само на 20 години, когато през 2001 година Рома плати сериозна сума за него на Аталанта. Пелицоли така и не успя да развие потенциала си и през голяма част от кариерата си се луташе по долните нива на италианския футбол.

17.Петър Чех (10 млн. паунда)
След 11 брилянтни години в Челси, чехът беше привлечен от друг лондонски тим – Арсенал, през 2015 година. Така Чех се превърна в един от най-скъпите вратари в историята.

18.Асмир Бегович (10 млн. паунда)
През 2015 година беше привлечен в Челси от Сток Сити след пет силни години при „грънчарите“. Босненецът обаче не успя да се справи в конкуренцията на Тибо Куртоа и през миналия сезон беше пратен в Борнемут.

19.Войчех Шчесни (10 млн. паунда)
През 2017 година Ювентус го купи от Арсенал за конкурент на Джанлуиджи Буфон, а сега полякът ще трябва да се бори с Матия Перин за правото да бъде титуляр на вратата на „бианконерите“.

20.Фрейзър Форстър (10 млн. паунда)
През 2014 година, когато премина от Селтик в Саутхемптън, той беше считан за един от най-обещаващите английски вратари. Оттогава кариерата му е в застой, а от края на 2017 година няма мач във Висшата лига.
Превод от английски на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ