Началото на 53-ия сезон на Бундеслигата стартира днес и по традиция първият мач е с участието на шампиона от миналото първенство – Байерн, който приема Хамбургер. Баварците са считани за фаворит за четвърта поредна титла и всички очакват добро начало, още повече, че тимът от Мюнхен вкара 24 гола в последните си пет мача срещу Хамбургер.
 
Освен увереността, че Байерн е фаворит за титлата, се налага и усещането, че този път воденият от Пеп Гуардиола тим ще срещне по-голяма съпротива. Няколко отбора изглеждат способни да се намесят в битката за първото място. Дори и битката в челото да не се състои, винаги е налице непредвидимият екшън в долната част на класирането. Битката за Европа и за оцеляване и през тази година обещават да бъдат вълнуващи.
 
Колко силен е Байерн?
 
През това лято баварците похарчиха сериозни пари и те не отидоха само за новата LED система на „Алианц Арена“, която може да възпроизвежда на стените на стадиона 16 милиона цвята. 30 милиона евро бяха платени на Шахтьор (Донецк) за Дъглас Коста и бразилецът игра впечатляващо в предсезонните контроли, поставяйки под въпрос311.jpg участието в титулярния състав на често лекуващите контузии Ариен Робен и Франк Рибери.
 
Въпреки това звездата на лятната селекция си остава Артуро Видал. Чилиецът демонстрира борбения си нрав, след като още в първите 10 минути на мача за Суперкупата на Германия срещу Волфсбург получи жълт картон. Важната задача пред Видал, за когото бяха платени 37 милиона на Ювентус, е да замени напусналия в посока Манчестър Юнайтед Бастиан Швайнщайгер.
 
Мнозина побързаха да обвинят Гуардиола за решението да продаде Швайнщайгер. Още повече, че испанецът за момента не дава индикации, че ще остане на поста си след края на сезона, за да довърши преформатирането на основния състав, което започна през миналата година.
 
Кои ще са конкурентите на Байерн?
 
Волфсбург се очертава като основният претендент. Още повече, че „вълците“ спечелиха Купата на Германия през май и Суперкупата на страната преди две седмици. Пр312.jpgивличането на Макс Крузе има дава повече възможности в предни позиции, където освен това разполагат с Бас Дост и Никлас Бендтнер.
 
Докато Манчестър Сити не извади огромната пачка, във Волфсбург ще имат и Кевин де Бройне. Треньорът на тима Дитер Хекинг вече призова отборите от Бундеслигата да се отърват от страха си от Байерн. Мнозина обаче го упрекват, че на него му е лесно да говори така заради финансовата мощ на клуба му. Но има и други клубове, способни да се противопоставят на баварците.
 
Продължителното развитие на Борусия (Мьонхенгладбах) под ръководството на Люсиен Фавър доведе до участие в Шампионската лига през този сезон. „Жребците“ могат да се включат в битката за титлата, но първо трябва да докажат, че могат да се справят без Макс Крузе и Кристоф Крамер.
 
Освен това тук е и Борусия (Дортмунд). Все още не е ясно колко добре ще се справи тимът при новия треньор Томас Тухел, тъй като трябва да излезе от сянката на Юрген Клоп. Но от друга страна – ново начало с нов треньор, може да помогне за заличаване на неприятния вкус от миналия сезон. Освен това на всички е ясно, че отборът има класа.
 
Останалите – битката за Европа и тази за оцеляването
 
Бундеслигата създаде няколко изненади през миналите сезони. Такива бяха Майнц, Фрайбург и Аугсбург, които успяваха да стигнат до участие в евротурнирите.
 
Със сигурност има няколко клуба, които се очаква да стигнат до участие в Лига Европа. Хофенхайм продължава да гравитира около първата шестица, но през този сезон ще трябва да се справи без головете на Роберто Фирмино.
 
Айнтрахт (Франкфурт) не блесна със силна селекция, но привлечените играчи, макар и по-евтини, имат потенциал да измъкнат тима от средняческото ниво. Шалке 04 изпусна Шампионската лига заради провала под ръководството на Роберто ди Матео, а сега ръководството на клуба изненадващо се довери на Андре Брайтенрайтер, който дори в Германия се радва на голяма липса на известност.
 
Щутгарт ще опита да се премести от битката на дъното в борбата за Лига Европа, особено с подчерто офанзивния стил, налаган от треньора Алекс Цорнигер.
 
313.jpgВ дъното се очаква поредната драма, каквато имаше и през миналия сезон, когато в последния кръг шест тима водеха борба за оцеляване. Очаква се в битката на дъното да участват Хановер и Херта.
 
Хамбургер също изглежда сигурен участник в боричкането за оцеляване. Още повече, че вече отпадна от Купата на Германия от третодивизионния Карл Цайс (Йена). Дармщад е считан за сигурен изпадащ.
 
Обърнете внимание на следните играчи

314.jpgДъглас Коста (Байерн) – Мнозина бяха изненадани, когато баварците броиха 30 милиона, но бразилецът доказа през това лято, че има място в отбора и може да помогне за увеличаване на офанзивната мощ.
 
315.jpgМакс Крузе (Волфсбург) – Нападателят беше чудесен в Борусия (Мьонхенгладбах) през миналите сезони. Считан е за невероятно попадение за „вълците“, които се нуждаят от разнообразяване в предни позиции.
 
316.jpgПатрик Херман (Борусия Мьонхенгладбах) – През миналия сезон към него имаше интерес от Манчестър Юнайтед, но той остана и подписа нов договор до 2019 г. 24-годишният халф е с основна роля в убийствените контраатаки на тима си.
 
317.jpgЙоханес Гайс (Шалке 04) – Въпреки интереса от Борусия (Дортдумд) и чужбина, той предпочете да напусне Майнц в посока Гелзенкирхен. 21-годишният футболист е сред най-талантливите дефанзивни халфове на Германия, а освен това е специалист по вкарване на голове от пряк свободен удар.
 
318.jpgРоман Бюрки (Борусия Дортмунд) – Привлечен от изпадналия Фрайбург, Бюрки трябва да окаже конкуренция на ветерана Роман Вайденфелер за титулярното място. Швейцарецът има таланта, а и младостта, за да успее да го стори.
 
319.jpgАнтонио Рюдигер (Щутгарт) – Младокът имаше трудно лято. Постоянната заигравка с интереса на Челси настрои много фенове срещу него. Но ако остане, германският национал със сигурност ще бъде незаменим за Щутгарт.
 
320.jpgМичел Вайзер (Херта) – Когато Байерн го взе от Кьолн през 2012 г., всички очакваха от него да се превърне в суперзвезда. Той обаче не успя да се наложи в Мюнхен. Трансферът му в Берлин може да му даде повече време за изява, а и да не заправяме, че е само на 21 години.
 
321.jpgЛирой Сане (Шалке 04) – Направи международно впечатление с гола си срещу Реал (Мадрид) през миналия сезон. Но не е само това. 19-годишният нападател успя да се превърне в изключително важен играч за Шалке 04.
 
322.jpgСебастиан Руди (Хофенхайм) – Наскоро дебютира в националния отбор. На 25 години той е късно изгряла звезда, но е изключително важен за тима си заради умението да играе еднакво силно като защитник и като халф.
 
323.jpgМарко Зайлер (Дармщад) – Той не е толкова известен с футболните си умения, колкото с брадата си, която го превърна в култова фигура сред феновете на тима. Просто не може да го пропуснете.