Новият сезон на Бундеслигата стартира тази вечер, а от края на предишния шампионат изминаха 83 дни. Борусия (Дортмунд) ще трябва да защитава титлата си, но вечният фаворит е Байерн, поне такова е мнението на 16 от треньорите на 18-те клуба в германския елит. “Ние вероятно сме първият шампион в историята, която започва новия сезон не като фаворит, а като претендент за титлата”, заяви наставникът на Борусия (Дортмунд) Юрген Клоп дни преди началото на сезона.
 
Байерн започва преследването на 23-ата си титла с нов треньор. Юп Хайнкес застана начело на баварците за трети път в кариерата си и веднага подсили защитата, която бе считана за ахилесовата пета на мюнхенския гранд. Вратарят Мануел Нойер и защитниците Рафиня и Джером Боатенг със сигурност ще заздравят отбраната, допуснала 40 гола предишия сезон.
 
Поздравяван заради атакуващия стил, който наложи за двете си години начело на Байер (Леверкузен), Хайнкес знае какво трябва на отбора му, за да стане шампион. “Атаката носи победата в мачовете, защитата печели титлите. Трябва да сме много по-стабилни в отбрана”, заяви новият треньор на баварците. Едно е сигурно, атаката на Байерн към титлата в Германия и успех в евротурнирите зависи най-вече от представянето на Ариен Робен и Франк Рибери. Двамата обаче често страдат от контузии.
 
Борусия (Дортмунд) бе сред най-впечатляващите отбори в Европа през миналия сезон. “Жълто-черните” обаче ще трябва да превъзмогнат трансфера на основния си полузащитник Нури Шахин, който премина в Реал (Мадрид). Голмайсторът на тима от миналия шампионат Лукас Бариос (16 гола) пък ще пропусне старта заради контузия, получена на Копа Америка. През лятото клубът привлече Мориц Лайтнер от Аугсбург, Илкай Гюндоган от Нюрнберг и Иван Перишич (Брюж) и пак е с положителен финансов баланс от трансферите.
 
Пет отбора започват сезона с нови треньори. Освен Байерн, това са Байер (Леверкузен) – Робин Дут, Фрайбург – Маркус Зорг, Кьолн – Стале Солбакен и Хофенхайм – Холгер Станиславски. “Аспирините” продължават да бъдат считани като претендент за титлата, въпреки че звездата на халфовата им линия Артуро Видал премина в Ювентус.
 
Най-интересна е ситуацията в Хамбургер. Клубът се освободи от играчите с големи заплати – Рууд ван Нистелрой, Пьотър Троховски, Франк Рост и Зе Роберто. Първите четири неща, които новият спортен директор Франк Арнесен направи бяха да привличането на Майкъл Мансиен, Якопо Сала, Гьокхан Тьоре и Джефри Брума от школата на Челси. Никой не знае, как точно ще изглежда отборът през шампионата. “Може би ще ни отнеме първата половина от шампионата, за да намери облика си”, заяви треньорът Михаел Ойнинг.
 
Полуфиналистът от Шампионската лига Шалке 04 ще опита да се представи далеч по-добре в първенството от миналия сезон, когато тимът на Ралф Рангник финишира 14-и. Волфсбург вече направи фаулстарт, след като отпадна от четвъртодивизионния Разен Балшпорт (Лайпциг) в първия кръг на Купата на Германия. За тима на Феликс Магат остана борбата в шампионата.
 
Фрайбург привлече Гара Дембеле от “Левски” и въпреки че разполага с Папис Демба Сисе, тимът ще продължи да бъде сред т.нар. “сиви мишки” – отборите, които обикновено финишират около средата или долната половина на класирането. Там се очаква да бъде и Кайзерслаутерн с Илиан Мицански. Херта се върна в елита след 12 месечно отсъствие и продаде Валери Домовчийски на втородивизионния Дуисбург. Аугсбург ще дебютира в Бундеслигата и това става 10 години, след като се луташе из четвърта дивизия./БЛИЦ
 
НАЙ-ДОБРИТЕ ПОПЪЛНЕНИЯ
__________.jpgМануел Нойер (от Шалке 04 в Байерн)
Трансферът срещна съпротивата на част от феновете на Байерн, които не могат да забравят изказване на 25-годишния германски национал срещу бившия герой на баварците Оливер Кан. Със сигурност Нойер е един от най-добрите вратари в света и може да израстне още покрай Ханс-Йорг Бут.
 

Michael_Mancienne.jpgМайкъл Мансиен (от Челси в Хамбургер)
Английските футболисти рядко отиват да играят в чужбина, особено в Германия. Именно затова се очаква с интерес приспособяването на капитана на младежкия национален отбор на Англия към Хамбургер. Ако Мансиен успее да окаже поне половината влияние, което Оуен Харгрийвс имаше в Байерн, то би било голям успех за тима на Михаел Ойнинг.
 

________________.jpgИлкай Гюндоган (от Нюрнберг в Борусия Дортмунд)
20-годишният Гюндоган минава за един от големите таланти в Бундеслигата. Той обаче за първи път ще играе за отбор с претенции за силно представяне и печелене на отличия. Младокът притежава потенциал, за да бъде новата звезда на германския шампионат.
 


Hertha_BSC_profile.jpgНАЙ-ВЕРОЯТНА ИЗНЕНАДА
Херта (Берлин)
Столичният клуб направи няколко хитри трансфера, включително с привличането на Томас Крафт и Андреас Отъл от Байерн.Тимът на Маркус Бабел е способен да изненада някои от фаворитите.
 


полди_1.jpgНАЙ-ВЕРОЯТЕН СРИВ
Лукас Подолски (Кьолн)
Звездата на “козлите” не съумява да пренесе в клубните си отбори силното представяне за националния отбор. Новият треньор Стале Солбакен дори му отне капитанската лента.
 
 

Oenning.jpgПРЕТЕНДЕНТ ЗА ПЪРВИ УВОЛНЕН ТРЕНЬОР
Михаел Ойнинг (Хамбургер)
През лятото Хамбургер се лиши от редица опитни играчи. Франк Рост, Йорис Матайсен, Зе Роберто, Пьотър Троховски, Джонатан Питройпа и Рууд ван Нистелрой бяха заменени от млади таланти. Слаб старт на сезона вероятно ще означава уволнение на треньора.