ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Сезонът в германската Бундеслига се подновява днес. Байерн Мюнхен се изправя срещу Борусия Мьонхенгладбах в сблъсък, оставил историческа следа в немския футбол. Днес везните накланят сериозно в полза на Байерн, който започва защитата на трите си трофея от миналия сезон – шампионската титла, купата на страната и трофея в Шампионската лига. Именно към похода на Байерн са насочени всички погледи на старта на 50-ия сезон в Бундеслигата. Докъде ще стигне новия треньор Хосеп Гуардиола? Колко силен ще бъде „неговият“ Байерн и ще успее ли да защити трофеите, спечелени от Юп Хайнкес миналия сезон?

Със сигурност на „Алианц Арена“ имат поводи за оптимизъм. Не само заради новия треньор, който предпочете след ерата си в Барселона да поеме предложението на Байерн. Тимът от Мюнхен запази целия си състав и се подсили с исканите от Гуардиола – Марио Гьотце и Тиаго Алкантара. Двамата допълниха и без това прекрасната офанзивна линия на баварците, съставена от Франк Рибери, Ариен Робен, Томас Мюлер, Бастиан Щвайнщагер и Марио Манджукич. За трансфера на Гьотце ръководството на немския колос задели 37 млн. евро. По този начин 21-годишният талант се превърна в най-скъпия германски футболист в историята на немския футбол. Миналото лято за испанеца Хави Мартинес бяха платени 40 млн. евро на Атлетик (Билбао) и той все още е най-скъпият трансфер на Бундеслигата въобще в историята. За Тиаго Алкантара пък бе платена трансферна цена от 25 млн. евро.

Очакваният съперник на Байерн и през този сезон е Борусия Дортмунд. Именно двата тима играха на финала в Шампионската лига през пролетта. Байерн и Борусия играха за Суперкупата на Германия само преди няколко дни. Тогава победител (4:2) се оказа тимът от Дортмунд, който леко вгорчи първите мигове на Гуардиола в Байерн. Юрген Клоп със сигурност ще продължи да държи нащрек тима от Мюнхен, а вече показа, че може да поднася и изненади. Вестфалци преглътнаха напускането на Гьотце с привличането на Хенрих Мхитарян от Шахтьор (Донецк) за 27,5 млн. евро и Пиер-Емерик Обамеянг от Сент Етиен за 13 млн. евро. Именно бившият голмайстор на френския тим е гласен за заместник на Роберт Левандовски, който от следващото лято ще премине като свободен агент в Байерн.

Сами Хюпия остана сам начело на Байер (Леверкузен), след като съдружникът му Саша Левандовски бе назначен да ръководи младежкия отбор на аспирините. Той ще залага на сплав между опитни и млади футболисти, след като "аспирините" не инвестираха кой знае колко средства за нови попълнения. Армин Фее ще продължи да ръководи Айнтрахт (Франкфурт), след като удължи изтичащия си договор с още една година. Фее бе спряган за наставник на Шалке 04, но в крайна сметка реши да остане начело на "орлите". След като пое Айнтрахт през 2011 г., тимът спечели промоция за елита още в първия сезон под негово ръководство, а впоследствие завърши на 6-о място в Бундеслигата и се класира за Лига Европа.

Робин Дут напусна поста спортен директор на Германския футболен съюз, за да поеме Вердер (Бремен). Той заменя Томас Шааф, който бе най-дълго служилият треньор в Бундеслигата - 1999–2013.

ТРАНСФЕРИТЕ В БУНДЕСЛИГАТА ТОВА ЛЯТО

ПРОГРАМАТА ЗА ПЪРВИ КРЪГ

АКТУАЛЕН  КРЪГ
Дата Час Мач Резултат
09.08 21:30 Байерн - Борусия (Мьонхенгладбах) -:-
10.08 16:30 Хофенхайм - Нюрнберг -:-
10.08 16:30 Байер (Леверкузен) - Фрайбург -:-
10.08 16:30 Хановер - Волфсбург -:-
10.08 16:30 Аугсбург - Борусия (Дортмунд) -:-
10.08 16:30 Херта - Айнтрахт (Франкфурт) -:-
10.08 19:30 Айнтрахт (Брауншвайг) - Вердер -:-
11.08 16:30 Майнц - Щутгарт -:-
11.08 18:30 Шалке 04 - Хамбургер -:-