Арсенал и Брайтън завършиха наравно 1:1 в първия мач от третия кръг на Висшата лига. „Топчиите“ поведоха с гол на Кай Хаверц, а Жоао Педро се разписа за „чайките“, които играха почти цяло второ полувреме с човек повече на терена заради дискусионен втори жълт картон на Деклан Райс. С това равенство тимът на Микел Артета събра 7 точки и е втори във временното класиране, докато Брайтън е начело със същия точков актив.

В 12-ата минута от мача в Северен Лондон играч на Брайтън докосна топката с ръка в наказателното поле, но реферът Крис Кавана сигнализира играта да продължи.

Арсенал успя да поведе в 38-ата минута, когато Букайо Сака подаде към Кай Хаверц, който прехвърли вратаря и изведе „топчиите“ напред в резултат

В добавеното време на първата част Барт Вербрюген направи добро спасяване при удар на Леандро Тросар.

Най-дискусионната ситуация в мача дойде в 49-ата минута. Деклан Райс събори Жоел Велтман в близост до ъгловото флагче. Халфът на Арсенал тръгна да се прибира към центъра на терена, а футболистът на Брайтън бутна топката до Райс и тръгна да я рита, но уцели крака на Райс.

Халфът на Арсенал падна на земята, а при изправянето си, получи жълт картон, тъй като съдията прецени, че е бил твърде близо до топката, въпреки че тя не бе спряла движението си при опита за изритване напред от Велтман. Картонът бе втори за Райс и той остави тима си с човек по-малко на терена.

Брайтън се възползва от това и в 58-ата минута изравни, когато Жоао Педро стигна до една топка в наказателното поле и я прати ниско в мрежата на Давид Рая.

Четвърт час преди края на редовното време Кай Хаверц излезе на чиста стрелкова позиция, но Вербрюген спаси удара му, а след това защитник на „чайките“ блокира добавката на Букайо Сака.

До края на мача Брайтън притисна Арсенал, но не успя да стигне до пълен обрат и срещата завърши без попадения.