Словаците от Жилина, които влязоха във футболния ни фолклор след като биха Левски и Литекс се оказаха лесна хапка за английския шампион Челси. В първия двубой от група "F" на Шампионската лига, лондончани спечелиха с категоричното 4:1 гостуването си в Словакия. Есиен в 13-ата, Анелка в 24-ата и 30-ата и Стъридж в 47-ата минута бяха точни за гостите, а почетното попадение за домакините бе дело на Оравец в 55-ата минута.

Челси имаше шанса да открие резултата още с първата си по-опасна атака в мача. В 13-ата минута Анелка проби на скорост в наказателното поле на домакините и върна към точката на дузпата, където Малуда пропусна за Есиен и той с мощен удар отбеляза за 0:1. В следващите десетина минути играчите на Жилина се хвърлиха в атака и на два пъти притесниха Петер Чех след удари на Йеж от фаул и на Бело с глава. Сисей също се озова в голова позиция, но стреля покрай вратата. В 24-ата минута  гостите нанесоха нов удар. Анелка получи дълъг пас, надбяга защитата на съперника и стреля покрай вратаря за да удвои преднината на тима си. Три минути по-късно Стъридж отправи опасен изстрел, но вратарят на домакините спаси. При последвалия корнер обаче, Джон Тери стреля с глава в напречната греда, а отскочилата топка се озова в краката на Анелка и той от близо я чукна във вратата за 0:3.

Челси довърши Жилина в началото на втората част.В 47-ата минута Стъридж получи хитър пас от Бенаюн, надбяга двама бранители и от близо вкара четвърти гол. От този момент нататък гостите видимо намалиха оборотите и оставиха инициативата на съперника, а Карло Анчелоти пусна в игра някои от младите си играчи. Жилина се опита да вкара поне почетен гол и успя в 55-ата минута. При едно центриране в наказателното поле, първо Чех излезе неразчетено, а след това Алекс с глава насочи топката към собствената си врата и Оравец с шпагат, само довкара кълбото в опразнената мрежа.

Словаците направиха всичко възможно да направят загубата си по-почетна и Владавич и Майтан отправиха опасни удари, но без резултат. В крайна сметка словашкият шампион трябваше да се примири със загубата си и да съсредоточи усилията си към следващия си съперник в турнира в лицето на Спартак (Москва). Челси пък го очаква сблъсък с Олимпик (Марсилия) в следващия кръг на 28 септември./БЛИЦ

ЖИЛИНА - ЧЕЛСИ 1:4
0:1 Есиен (13), 0:3 Анелка (24, 28), 0:4 Стъридж (48), 1:4 Оравец (60)

zilina.gif
Жилина:
30.Дубравка, 3.Печалка, 15.Пячек, 5.Гулдан (79 - 2.Ангелович), 6.Мраз, 9.Рилке (57 - 21.Полячек), 12.Йеж, 14.Оравец, 44.Владавич, 28.Бело, 18.Чийсей (62 - 10.Майтан)





4elsi.gif
Челси: 1.Чех, 2.Иванович, 33.Алекс, 26.Тери, 18.Жирков, 12.Оби Микел, 5.Есиен, 10.Бенаюн (79 - 46.Макърхан), 15.Малуда (88 - 38.Ван Аанот), 23.Стъридж (62 - 44.Какута), 39.Анелка






Стадион: "МСК Жилина"
Съдия
: Бьорн Куиперс (Хол)