Челси се класира за полуфиналите за Купата на лигата в Англия. Актуалният победител в Шампионската лига повали втородивизионния Лийдс с 5:1 като гост в осминафинал.

Въпреки умората от злополучния финал срещу Коринтианс в Япония (0:1) на световното клубно първенство, “сините” от Лондон се справиха отлично на негостоприемния “Елънд Роуд”. Футболистите на Рафа Бенитес бяха много изморени, след като се завърнаха от Страната на изгряващото слънце само 24 часа по-рано, но играха за честта си. Столичани се изправиха и срещу традицията – последната им победа тук беше през 2000 г. (1:0).

Грешка на сърцатия бразилец Давид Луис позволи на домакините да поведат в резултата. Майкъл Тонг овладя топката и я пусна към Лучиано Бекио. За аржентинеца не беше никакъв проблем да преодолее вратаря Петер Чех. След почивката обаче гостите се събудиха и на терена имаше само един отбор – Челси.

Хуан Мата изравни в 47-ата минута след разменени пасове между Торес и Виктор Моузес. После Иванович засече с глава центриране на Франк Лампард от корнер за 1:2, а секунди по-късно Виктор Моузес се разписа за 1:3 след отличен самостоятелен пробив.

Мениджърът на Лийдс Нийл Уорнък направи двойна смяна и пусна в игра Дейвид Норис и Рос Маккормак, но Челси вече контролираше мача и се забавляваше на терена. В 81-ата минута резервата Азар изскочи сам срещу вратаря Джейми Ашдаун и технично пусна топката покрай него, а малко по-късно белгиецът асистира на Торес, който на празна врата оформи крайния резултат. Освен Челси за полуфиналите на турнира се класираха още Астън Вила, Брадфорд и Суонзи.