Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ

Ливърпул загуби на „Уембли” от Челси с 1:2 във финала на ФА Къп. Така „сините” от Лондон спечелиха турнира за седми път в историята и се изравниха по трофеи с "мърсисайдци". Преди това лондончани са триумфирали с Купата на Англия през 1970, 1997, 2000, 2007, 2009 и 2010 година. Този път головете за успеха на Челси вкараха бразилският национал Рамирес (11) и нападателят от Кот Д’Ивоар Дидие Дрогба (52). Точен за „мърсисайдци” пък бе Анди Керъл (64).

Отборите започнаха предпазливо мача на „Уембли”, но въпреки това Челси успя да поведе още в 11-ата минута, когато Рамирес получи извеждащ пас отдясно, след което надбяга Хосе Енрике и прониза Пепе Рейна за 0:1. „Червените” много бързо получиха шанс да изравнят, след като Крейг Белъми стреля от 13-14 метра, но топката срещна тялото на Бранислав Иванович, който бе на голлинията. Последваха минути, в които опасните ситуации пред двете врати почти липсваха, а битката по терена преобладаваше. Челси леко отстъпи инициативата, но въпреки това се оттегли на почивка с гол преднина.

Втората част започна по-добре за „сините” от Лондон и в 52-ата минута Франк Лампард даде извеждащ пас към Дидие Дрогба, който не остави шансове за Рейна и покачи на 0:2. Играчите на Кени Далглиш обаче не се предадоха и върнаха интригата в 64-ата минута, когато Анди Керъл се освободи много технично от опеката на Джон Тери и прати топката неспасяемо в мрежата на Петер Чех за 1:2. Гол окрили „мърсисайдци” и те се опитаха да установят натиск в търсене на изравнително попадение.

До края на мача играчите на Роберто Ди Матео се прибраха в глуха защита, а Ливърпул доминираше и направи всичко възможно по силите си, за да докара мача до продължения. В 82-ата минута дойде най-спорното положение в мача, когато Анди Керъл засече с глава центриране отдясно на Луис Суарес, а Петър Чех успя да избие топката в напречната греда някъде около голлинията. „Мърсисайдци” вдигнаха радостно ръце, но гол не бе отчетен, тъй като останаха съмнения, че топката е преминала с пълния си обем голлинията. Финалният щурм на Ливърпул в последните минути не доведе до нищо и в крайна сметка Челси завоюва за седми път в своята история ФА Къп.

челси_1.jpgliverpool.jpgЛивърпулЧЕЛСИ 1:2
0:1 Рамирес (11), 0:2 Дидие Дрогба (52), 1:2 Анди Керъл (64)

Лондон, "Уембли" - 89 102 зрители
Съдия, Фил Дауд

Ливърпул: Пепе Рейна, Глен Джонсън, Даниел Агер , Мартин Шкъртел, Хосе Енрике, Стюарт Даунинг, Стивън Джерард, Джей Спиъринг (55 – Анди Керъл), Джордан Хендерсън, Луис Суарес , Крейг Белами (78 – Дирк Каут)

Челси: Петър Чех, Ашли Коул, Джон Тери, Жозе Босингва, Бранислав Иванович, Франк Лампард, Джон Оби Микел , Рамирес (77 – Раул Мейрелеш), Дидие Дрогба, Саламон Калу, Хуан Мата (90+1 – Флоран Малуда)