ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Световният футбол се прости с една от големите се легенди. На 89-годишна възраст почина легендарният френски нападател Жюст Фонтен. 

Той държи рекорда за най-много голове отбелязани в рамките на едно световно първенство - отбелязвайки 13 попадения на Мондиал'58 в Швеция, когато Франция достига полуфиналите за първи път в историята си.  

Фонтен е един от най-успешните реализатори на френския национален отбор, отбелязвайки 30 гола в 21 мача. Постижението му от 13 попадения на световното първенство в Швеция остава недостижимо и до днес. Въпреки че е участвал само на един мондиал и е изиграл едва шест срещи, само трима футболисти имат повече голове от него на световни финали – германците Мирослав Клозе (16) и Герд Мюлер (13), както и бразилецът Роналдо (15). Лионел Меси също има 13 попадения, но от пет участия на световно първенство.

Планетарният шампионат в Швеция ще се помни винаги с появата на 17-годишния Пеле, които вдъхновява Бразилия за победата с 5:2 над Швеция на финала, вкарвайки хеттрик. Първенството е и триумф на самия Фонтен, който бележи четири попадения за Франция при победата с 6:2 над ФРГ в мача за третото място. Така нападателят на „петлите“ завършва с впечатляващото постижение от поне един вкаран гол във всеки мач на французите на мондиала. Фонтен е част от знаменит нападател тризъбец на Франция, включващ Роже Пиантони и Реймон Копа, но самият той отива на световното първенство благодарение на контузиите на Тадеуш Чисовски и Рене Блиар.

Фонтен е роден на 18 август 1933 г. в Маракеш в тогавашния френски протекторат Мароко. Баща му е французин, а майка му е испанка. Посещава училище в Казабланка и именно там започва професионалната си футболна кариера. През 1953 г. преминава във френския Ница, където в продължение на три години съвместява футбола с военната си служба. В първия си сезон в Ница печели националната купа, а през 1956 г. става шампион на страната.

Веднага след спечелването на титлата е привлечен в Реймс – един от най-силните отбори в Европа по това време, който тъкмо е загубил от Реал (Мадрид) с 3:4 в първия финал за КЕШ. „Белият балет“ взима звездата на французите Реймон Копа и Фонтен трябва да стане негов заместник.

Като играч на Реймс Жюст Фонтен става трикратен шампион и веднъж взима купата на Франция. Участва и във финала на КЕШ през 1959 г., когато тимът му отново губи от Реал (Мадрид), но този път с 0:2. През въпросния сезон на турнира нападателят бележи 10 гола. Най-успешна за него си остава 1958 г., когато с Реймс печели дубъл и вкарва 34 попадения, а след това блесва на световното първенство.

През 1962 г., едва на 28-годишна възраст, Жюст Фонтен прекратява кариерата си, след като в предишните две години истински страда на терена след претърпяна двойна фрактура на крака. След това става треньор и през 1967 г. е начело на националния отбор на Франция в две контроли, като претърпява загуби и в двете. Престоят му в ПСЖ е значително по-успешен, извеждайки парижани до класиране в елита през 1974 г. След това води и Тулуза Кариерата му във футбола приключва там, където е започнала – в Мароко. Като извежда националния отбор до третото място в Купата на африканските нации през 1980 г.