Един млад чех е поредната причина за финансова престрелка между топ отборите в Серия „А“. Ювентус, Рома, Наполи и Интер направиха от него основната си трансферна цел. Става дума за 21-годишният нападател на Сампдория Патрик Шик, който само допреди година играеше в родината си за Спарта (Прага) и Бохемианс (под наем).

В момента тимът от Генуа е истинска енигма. „Моряците“ губят важните си мачове, правят равенства със средняците, но от друга страна отборът е считан като отличен проект на треньора Марко Джампаоло. Едно от главните звена в програмата на треньора е именно чешкият нападател. През миналото лято Сампдория надви Рома за трансфера на Шик и плати 4 милиона евро на Спарта (Прага). Сега на „Луиджи Ферарис“ сигурно потриват доволно ръце, четейки в медиите, че Интер е готов да плати 25 милиона за младока.

Според специалистите футболист на 23 години в Топ 5 на първенствата на Европа трябва да е напълно готов за подобно високо футболно ниво. Изглежда Патрик Шик изпреварва този график. Ако човек не е запознат, би си помислил, че чехът от години играе в Серия „А“ и вече е наложено име в италианския футбол. А това се потвърждава и от статистиката му през този сезон. В първенството Шик има 28 мача, в които е реализирал 11 гола и е направил 1 асистенция.

Футболистът на Сампдория сякаш е роден да играе в схема с двама нападатели. При ръст от 187 см той притежава отлична техника. Може да премине няколко съперници, да ги надбяга с висока скорост и сам да създаде голово положение. Изключително умел е при борбата във въздуха. Левият му крак е истинско проклятие за противниковите вратари. Главният, но вероятно единствен недостатък, на Патрик Шик е неумението навреме да подаде на свой съотборник.

Футболистът на „моряците“ е отличен пример за образа на съвременния футболист. Той кара скъпи коли, публикува в социалните мрежи снимки от екзотични плажове и популярни нощни клубове, слуша американски рап. Въпреки това Шик оставя впечатлението на образован и скромен човек.

„Мога да потвърдя, че Ювентус има интерес към Патрик Шик и ще се опита да го купи. Това е футболист, който умее да заеме най-добрата позиция на терена. Може да играе на няколко поста. Има техника, скорост и физическа сила – всичко, което е нужно за един нападател. Щом започне да взима правилните решение – сигурен съм, че го очаква блестяща кариера. Той притежава всичко, за да бъде един от най-добрите“, заяви легендата на „бианконерите“ Павел Недвед.

Главният противник за продажбата на Патрик Шик на друг клуб е собственикът на Сампдория Масимо Фереро: „Той е наш футболист. Най-голямата грешка ще бъде да го пуснем в друг отбор толкова рано. Нужна му е още една година при нас. Той е истински талант. Такива момчета се раждат веднъж на 20-30 години. Искам да го запазя в нашия тим. Дори не бих го разменил за реализатор като Андреа Белоти от Торино.“

Босът на „моряците“ е прав. Клубът от Генуа е идеалното място за футболно израстване. Да се смени Сампдория с по-именит клуб срещу голяма сума – това е все едно да пратиш кариерата си в нокдаун още в първия рунд. Сравненията с Филипо Индзаги, интересът от страна на Ювентус, Рома, Наполи и Интер, както и слуховете за такъв от Тотнъм и Арсенал, могат да изиграят лоша шега на чешкия нападател. В такива момента един млад футболист трябва да умее да контролира собствените си емоции и да взима правилните решения. За момента това се удава добре на Патрик Шик.
Иля ЕГОРОВ, „Футбол Хоккей“

ВСИЧКО ЗА ИТАЛИАНСКАТА СЕРИЯ "А"