Аржентина, Чили, Парагвай и Уругвай потвърдиха съвместната си кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 година, когато техните правителствени лице подписаха в Сантяго документите, които трябва да представят на ФИФА.

"Това е първата правна стъпка, която трябва да предприемем, за да кандидатстваме пред ФИФА", каза Пабло Милад, президент на Чилийската футболна асоциация.

Четирите нации искат да отбележат стогодишнината от първото издание на Световното първенство. Уругвай беше домакин на първия турнир през 1930 година с участието на само 13 отбора. Уругвай спечели и първата титла, след като на финала победи Аржентина с 4:2.

Южноамериканските страни планират да предложат 18 стадиона, включително уругвайския "Сентенарио", домакин на първия финал на шампионат на планетата.

"Имаме проблем с инфраструктурата в Южна Америка в сравнение с Европа. Но това няма да е пречка за нас да работим от сега, за да подобрим това", добави Милад.

Министърът на спорта на Чили Алехандра Бенадо каза, че представители на четирите нации ще се срещнат в Аржентина в рамките на 90 дни, за да изберат Борд на директорите за съвместната кандидатура.

САЩ, Мексико и Канада ще приемат Световното първенство през 2026 година.

ФИФА ще вземе решение за домакинството на 2030-а през 2024-а година.