ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Президентът на Ференцварош Габор Кубатов даде интервю в Унгария, в което говори за мечтата си за създаването на нов турнир, в който участие да вземат отбори от Централна Европа и Балканския полуостров. 57-годишният политик от партията на Виктор Орбан „Фидес“ дори намеси и Лудогорец в плановете си.

Според Кубатов планираният от него турнир ще донесе ползи на всички участници, тъй като ще излязат на по-голям пазар от този в собствените им държави. Освен това програмата на мачовете ще бъде направена така, че да не натоварва допълнително футболистите.

„Унгария е малък пазар, 10 милиона човека. Топ отборите в света имат бюджети от един милиард евро. Нашият във Ференцварош е 50 милиона и това е горната граница, тъй като можем да ангажираме рекламодатели за 10 милиона души и мачовете ни се гледат само в Унгария. Мисля, че всяка държава на Балканите има този проблем. България и Румъния имат същия проблем. Чехите и словаците също. Пазарът е малък“, заяви Кубатов.

 200 лв. Начален Бонус Спорт!

„Нуждаем се от по-голям и решението да имаме турнир в нашия регион, като топ отборите отиват на плейофите и опитват да се конкурират един срещу друг. Мисля, че ако играем ние, Цървена звезда, Динамо (Загреб), Лудогорец, Стяуа и Слован (Братислава), мачовете ще имат различна атмосфера“, допълни босът на Ференцварош.

„Турнирът ще продължи да се играе в течение на един месец. Това няма да попречи на унгарското първенство или другите лиги, тъй като те също са важни. Освен това ще им помогне да вдигнат собственото си ниво. Пазарът на играчите също ще се подбори, тъй като изявите им ще бъдат по-добре оценени в условията на силна конкуренция“, коментира Габор Кубатов.

„Унгарската футболна асоциация е в непрестанен контакт с УЕФА по темата и имаме нейната подкрепа, което е добрата новина. Шандор Кани е един от важните хора в организацията. Той е въвлечен в целия процес. Много е важен диалогът с останалите футболни асоциации на Балканите и дали те разбират важността от цялото това нещо. Ние ще подемем инициативата през следващите месеци и ще обособим работна група, която може да помогне за осъществяването на цялата тази идея. Изненадах се, че преди повече от десет години УЕФА е отхвърли подобен проект. Самият факт, че идеята още съществува, показва, че тя има нужда от нейното създаване. Това не важи само за страните около нас, а също така и за държавите от Бенелюкс, Шотландия, Ирландия. Там има шампионати, където трябва да се играят по-качествени срещи и би било добре да се разшири пазара“, заяви унгарският политик.