Един от най-великите рекорди в английския футбол е на път да падне. Той ще бъде подобрен от 47-годишен вратар, роден в Лемингтън Спа в централна Англия. В сряда Пол Бесток изравни бившия национал на „трите лъва“ Питър Шилтън по мачове в местния футбол. Той изигра своя 1249-и двубой. Това стана в среща от девета дивизия между Уисбеч Таун и Слийфорд Таун.

Бившият вратар на Бостън Юнайтед може да подобри рекорда на Шилтън, ако се появи в игра в събота срещу Третфорд Таун. Това ще бъде неговият 1250-и мач.

„Цялата ми кариера е като возене на скоростно влакче – с много изкачвания и спускания. Никога не достигнах висините във футбола, които исках. Да се доближа до този рекорд – това е нещо, за което никога не съм мечтал“, призна Бесток пред „Би Би Си“.

Ветеранът призна, че ще почувства облекчение, когато подобри постижението на Питър Шилтън, тъй като това ще бъде награда за преживяната преди години тежка контузия на коляното, която за известен период прекратява кариерата му. Още повече, че седмица преди мача със Слийфорд Таун претърпява автомобилна катастрофа.

„Миналия вторник имах пътен инцидент, който беше изцяло по моя вина. При него блъснах и една жена. През цялото време си мислех за нея. Питах се дали е добре? Едва когато разбрах, че е здрава, се уплаших за собственото си здраве. Дали самият аз бях добре“, признава вратарят.

„Страхувах се не толкова за себе си, колкото да не разочаровам сина си. Другата седмица той става на 21 години и като подарък съм планирал да го заведа в Турция да играем голф. Не исках заради катастрофата да пострада празника му“, допълни Пол Бесток.

Въпреки че все още изпитва тръпка, заставайки между гредите, Пол Бесток признава, че е мислил за отказване малко преди да изравни рекорда на Питър Шилтън. Разубедил го е треньорът му Гари Сечъл.

„През миналата седмица мислех да се отказа, тъй като напълно съм уморен от футбола. Хората постоянно обиждат играчите в долните дивизии и няма никакво уважение. Познавам това усещане от много години, но в последно време се питах дали заради това си заслужава да продължавам. Един разговор с треньора на отбора ми помогна да променя решението си. Беше като глътка чист въздух. Той ме мотивира и каза, че трябва да подобря рекорда на Шилтън, тъй като заслужавам да го направя“, разкрива стражът на Уисбеч Таун.

Самият Бесток е израснал като фен на Шилтън – футболистът с най-много мачове за националния отбор на Англия (125), но никога през живота си не се е срещал с бившия вратар.

„Това е малко тъжно, тъй като той беше детският ми кумир. Също като него аз не бях най-високият вратар в моята възраст и затова като юноша висях от напречната греда, за да се разтегна. Бях чел, че Питър Шилтън е правил същото като млад“, признава Бесток, който шеговито твърди, че в най-добрите си дни достига до ръст от 177 см.

Пол Бесток стартира кариерата си в Ковънтри, където помага на отбора си да победи Саутхемптън с Алан Шиърър и Мат льо Нисие по пътя към финала на юношеската ФА Къп, където на финала записват успех с 2:1 над Чарлтън. Вратарят обаче не изиграва мач за „небесносините“, тъй като е освободен от клуба. Прави професионалния си дебют на 17-годишна възраст за Кембридж Юнайтед.

За 30 години след това е играл за редица нискоразредни английски отбори, като има и кратък престой в Малайзия. Най-известен е обаче с престоя си в Бостън, където се радва на култов статут и през 2005 година получава 80% от гласовете в анкета сред феновете. Извън футболните си занимания Бесток управлява собствената си компания за почистване на прозорци.

„Като вратар съм допускал безброй гафове. Получавал съм всеки един гол, за какъвто всеки страж сънува в кошмарите си. Терените по долните дивизии са с ниско качество и неравни. Топката отскача и затова всеки върнат назад пас е истинско изпитание за вратарите, но за разлика от Питър Шилтън не съм получавал гол с ръка“, признава Пол Бесток.

47-годишният страж на Уисбеч Таун направи пред „Би Би Си“ и класация на петте най-силни футболисти, срещу които е играл.

Алан Шиърър – двамата се срещат в юношеските и младежките турнири и най-вече юношеската ФА Къп през сезон 1986/87

Мат льо Тисие – партньорът на Шиърър в юношеския тим на Саутхептън.

Гордън Кауънс – част от Блекбърн, който побеждава Бесток и Кетъринг с 4:1 в третия кръг на ФА Къп през сезон 1991/92.

Дейвид Спийди – бившият шотландски национал се присъединява към Ковънтри през 1987 година, малко преди Бесток да бъде освободен от клуба. След това Спийди е част от Блекбърн, който побеждава Бесток и Кетъринг за ФА Къп.

Лий Трандъл – играе срещу Бесток със Суонзи в Лига 2. „Това, което правеше с топката беше магия“, признава вратарят.

Джош Хънт, „Би Би Си"
Превод от английски на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ