Хари Реднап вече е в историята, след като стана първият английски мениджър, извел английски отбор до четвъртфинал в Шампионската лига от нейното начало (сезон 1992/93) до днес. Стори го с Тотнъм, елиминирайки седемкратния европейски първенец Милан след 1:0 в Италия и 0:0 на “Уайт Харт Лейн”.
 
Вярно е, че “шпорите” не играха никак красиво на реванша снощи – залагаха на еднотипни атаки по крилата, откъдето следваха познатите до болка изсипвания към високия Питър Крауч. Действаха затворено и прибрано в защита, но целта оправдава средствата. Тотнъм изхвърли Милан по...италиански – с неприятен, но същевременно рационален футбол.
 
Това обаче не беше истинският Тотнъм. Роденият на 2 март 1947 година Реднап е от мениджърите, които предпочитат красивата игра, в която бързината, комбинативността и техниката преобладават. Опитният специалист държи да разполага с технични и креативни футболисти, които хем да носят наслада за зрителя, хем и да са с висок коефициент на полезна дейност. Това му амплоа не е от вчера. Днес в Тотнъм Реднап гласува доверие на Лука Модрич, Рафаел ван дер Ваарт, Аарън Ленън и Стивън Пиенар – всеки от които притежава споменатите компоненти. Докато беше начело на Уест Хям, Хари градеше състава си благодарение на редица техничари. Достатъчно е да споменем само три имена – Джо Коул, Франк Лампард и Паоло ди Канио.
Но Реднап умело избира тактиката си в зависимост от предстоящия съперник. И когато се наложи, изневерява на традиционния си стил в името на успеха. Факт, доказващ ни, че Хари Реднап е достатъчно опитен играч на треньорската скамейка.
 
Неговият път в големия футбол започва в Уест Хям. Той е част от състава на “чуковете” 8 сезона – от 1964 до 1972 г, където играе рамо до рамо с Франк Лампард-старши. На “Ъптън Парк” Реднап стартира и дългата си треньорска кариера. В периода 1994 – 2001 година Хари е мениджър на Уест Хям. Под негово ръководство отборът от “Болейн Граунд” финишира на пето място във Висшата лига през 1999 година. Същата есен Реднап постига първия си европейски успех като мениджър, печелейки турнира “Интертото” начело на “чуковете”. На “Ъптън Парк” треньорът дава път на серия млади таланти от прочутата футболна академия на Уест Хям, сред които споменатите и достатъчно известни днес Джо Коул и Франк Лампард-младши. Както стана въпрос за Лампард, трябва да припомним една интересна подробност. Реднап е чичо на настоящия халф на Челси, тъй като неговата съпруга Сандра е сестра-близначка на починалата майка на Франк -младши. Двамата с Лампард-старши са заедно и в треньорския екип на Уест Хям, където бившият му съотборник е негов първи асистент.  
 
Реднап е човекът, открил Светослав Тодоров за големия английски футбол. През януари 2001 година младият нападател на Литекс пристига на Острова за проби в Престън. Трябва да изиграе един-два мача и да подпише с клуба, влязъл в историята като първият шампион на Англия. Набитото око на Редпап, чийто тюх за откриване на таланти е подобен на този на Димитър Пенев, обаче веднага се спира върху българина. И вместо с Престън, Тоди подписва с Уест Хям. По-късно Реднап привлича Тодоров и в Портсмут, като юношата на ЦСКА му се отблагодарява по най-добрия начин. Светльо става голмайстор на “помпи” в Чемпиъншип и любимец на публиката. Както и на Хари... Мениджърът приема Тоди в сърцето си и винаги е с него. Особено след онази ужасяваща контузия, която е на път да сложи край на кариерата на българина. Реднап звъни през ден на Светльо, докато той се лекува в Щатите...
 
Впоследствие пътищата им се разделят. Когато Тодоров е в Чарлтън и получава още една сериозна травма, от другата страна на телефонната линия е отново Реднап. По това време Хари вече е мениджър на Тотнъм, но това не му пречи да се обади и да чуе едно от момчетата, на които е бил наставник.
 
Голямата му болка е синът му Джейми, който преди години започна отлично на “Анфилд”, но не можа да се задържи на най-високо ниво в Ливърпул. Татко Хари обаче не спира да го подкрепя и в най-ужасяващите моменти.  
 
Такъв е той. Винаги верен на хората, на които е разчитал или разчита. Такова е отношението му и към Кевин Бонд и Джо Джордан – неговите помощници в Тотнъм. Реднап ги взе в екипа си в Портсмут, а заедно с тях триумфира с купата на Англия през 2008 година. В едно интервю, дадено наскоро, Хари призна, че двамата са част от него и никога не би постигнал успехи без своите асистенти. Думи, които достатъчно красноречиво показват, че Реднап е и прекрасен психолог.
 
Преди години той беше намесен в грандиозен скандал – обвиниха го в прибиране на пари под масата от трансфери и укриване на данъци. Оказа се, че Хари е чист. Когато излезе от съдебната зала, Реднап заяви: “Това не е първото, не е и последното петно, което някои се опитват да поставят върху името ми. Аз обаче съм свикнал да преодолявам всякакви препятствия – и на терена, и извън него”.
 
Е, Реднап преодоля Милан, но бъдете сигурни, той не гледа прекалено далеч. Неговата максима е: “Не мечтай за върховете, за да не се препънеш на най-близкото стъпало”. Поради тази причина Хари не поглежда и към финала на “Уембли” през месец май. Макар че няма да е никак изненадващо, ако един ден той се озове отново на митичния стадион. Не като мениджър за финал за ФА къп, Карлинг къп или Шампионската лига, а като селекционер на английския национален отбор.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ