Младият защитник на Аякс Матайс де Лихт е новата сензация в световния футбол. Той и съотборниците му отстраниха последователно Реал (Мадрид) и Ювентус в Шампионската лига, а бранителят вкара гол на "Старата госпожа" в Торино за крайното 2:1.

Де Лихт вече е наричан футболен гений, носи прякора Тоталния защитник и е обожаван от феновете на Аякс. Още от дете е в агитката на клуба, а редовно преди мач се появяват клипове, на които Де Лихт разпява агитката докато загрява на терена.

Кой обаче е Матайс де Лихт?
Роден на 12 август 1999 година в Лейдердорп. Майка му се казва Вивиан, а баща му Франк. Малко след раждането му семейството се мести в Абокоуд, град близо до Амстердам. По-добър живот и по-голяма близост до любовта на цялото семейство - Аякс. Матайс има брат и сестра близнаци - Фльор и Воутер. 

Матайс още от малък се проявява като добър батко и винаги закриля своя малък брат Воутер, както и сестричката си. Двамата брата са много близки и обожават да гледат мачове на Аякс. Делничните дни разходките са почти всеки ден до стадиона на клуба.

"Ако някой тормози брат му или сестра му, Матайс винаги идваше и скачаше да ги защитава. Никога не се скри", разказва един от учителите на Де Лихт.

Въпреки голямата любов към Аякс и футбола, Матийс решава, че иска да играе тенис. И се справя много добре. Не се задържа дълго в този спорт и пробва други начинания. Един ден негов приятел го вика на тренировка по футбол. Матийс решава, че това е неговият спорт след само едно занимание.

След година вече е в младежкия тим на Абкоуд и показва своя талант. Всеки ден с него е малкият му брат. Три години играе за този тим и усъвършенства качествата си. Започва да мечтае за професионална кариера. 

На 9-годишна възраст е забелязан от скаутите на Аякс. Притежава всички качества, за да бъде част от школата на клуба. За скаутите били важни две неща - Де Лихт е най-добрият защитник на своята възраст в страната, а освен това расте впечатляващо и е стабилен. Има обаче проблем - Матайс става прекалено тежък за годините си. Килограмите му са в повече, но продължава да играе все така добре. Скаутите на Аякс продължават да го следят, но се колебаят. В крайна сметка решават да рискуват и да го привлекат в школата си.

Матайс се отблагодарява. Продължава да бъде все така скромно и работливо момче, което изпъква над всички. Винаги е най-младият във всяка формация, но винаги е и най-добрият. На 15 години печели отличия за най-добър играч в първенствата до 17 и до 19 години. 

10 дни преди да навърши 17 години дебютира за първия отбор на Аякс в мач срещу Емен. Бележи гол и прави много силен двубой, след който всички вече са влюбени в него. Става вторият най-млад голмайстор в историята на холандския гранд след Кларънс Зеедорф. 

Много бързо се превръща в основен стълб в защитата на Аякс и заедно с Давидсон Санчес правят мечтан тандем. Скоро славата на бранителя за разнася из Европа. Де Лихт взема участие във финала на Лига Европа срещу Манчестър Юнайтед и се превръща в най-младия играч, участвал в Европейски финал. Едва на 17 години.

Де Лихт се превърща в пример и повежда със себе си други млади футболисти - Каспер Долберг и Франки де Йонг. Матайс непрекъснато показва смелост и изгражда страхотна връзка с феновете на Аякс. Получава капитанската лента и отново чупи рекорд - най-млад капитан на професионален клуб в историята на Холандия. 

И както се казва в една мъдра сентенция - Зад всеки успял мъж стои една умна жена! Така е и при Де Лихт. Матайс има връзка с Аник Дикман, която също е спортистка. Играе хокей на трева, който е много популярен в  Холандия. Двамата са заедно от 2014 година. Младата дама е завършила театрално изкуство.

Двамата прекарват много време заедно, но в повечето време си стоят у дома. За Де Лихт се говори, че е изключително отговорен, спокоен и обича да си прекарва времето вкъщи. Играе на плейстейшън или гледа по цял ден филми. 

Наскоро се появи история, в която се разказва как майката на Матайс е опитала да го накара да изкара курсове за шофьорска книжка. Но той отказал, тъй като "нямал време". Искал постоянно да учи тънкостите на играта в защита и нищо друго не го вълнувало. 

Със сигурност ги е научил, защото вече е звезда и е част от възхода на Аякс, който, след като елиминира Реал и Ювентус, чака Тотнъм на полуфиналите в Шампионската лига.