В края на 2017 година носителят на „Златната топка“ за 2001 година Майкъл Оуен смени спортното поприще и стана конен жокей, макар и и само за благотворително събитие. В тази връзка БЛИЦ СПОРТ ви представя петимата бивши футболисти, които успешно смениха спорта след края кариерите си.

ТОНИ ФРИЧ
През 60-те години на ХХ век Фрич е нападател на Рапид (Виена) и за осем години в клуба вкарва 15 гола в 123 мача. Записва в актива си и девет срещи за националния отбор на Австрия, в които се разписва два пъти. През 1971 година, след като прекратява кариерата си, става състезател по американски футбол в НФЛ. Става кикър на Далас Каубойс. Подписва като свободен агент и остава 12 сезона. Печели Супербоул и се превръва в първия, който прави удар рабона в мач от НФЛ. През 2005 година умира на улица във Виена, след като получава сърдечен удар след среща в ресторант.

ТИМ ВИЙЗЕ
Бившият вратар на националния отбор на Германия направи име във футбола с изявите си за Вердер. През 2014 година прекрати кариерата си, а през есента на същата година стана професионален състезател по кеч. От 2016 година е част от най-известния шампионат по този шоу спорт – WWE. На 3 ноември 2016 година беше и дебютът му, когато в отбор с Шеймъс и Сизаро победиха Шайнинг Старс и Бо Далас.

ФАБИЕН БАРТЕЗ
Световен и европейски шампион с Франция, победител в Шампионската лига с Марсилия, двукратен шампион на Франция (Монако) и шампион на Висшата лига (Манчестър Юнайтед). Бартез прекрати кариерата си през 2007 година и пет лета по-късно се впусна в автомобилния спорт. През 2013 година спечели френския шампионат в клас GT. От две години има собствен отбор в Льо Ман Сериите.

ЛЕОН МАКЕНЗИ
Бившият нападател е популярен с изявите си за Норич, с който през 2005 година спечели промоция за Висшата лига. Честите контузии обаче слагат край на футболната му кариера, през която за различни отбори изиграва общо 393 мача и вкарва 115 гола. Отчаянието от провалената кариера на футболист го води до опит за самоубийство, когато е на 31 години. След това намира утеха в бокса, към който е насочен от баща си. На ринга Леон е доста успешен. Спечелва осем от първите си девет мач (едно равенство) и печели титлата във версия International Masters на средната категория. Една от победите му е с нокаут срещу българина Никола Върбанов. Макензи обаче загуби последните си два мача, а последният за момента беше на 9 септември 2017 година.

ГАБРИЕЛ БАТИСТУТА
Бившият нападател е двукратен победител в Копа Америка с националния отбор на Аргентина, шампион на Италия с Рома, носител на Купата на Италия с Фиорентина. Има и шампионски титли на Аржентина с Ривър Плейт и Бока Хуниорс. С 207 гола за Фиорентина е на второ място в клубната реализаторска ранглиста (на едно попадение зад Курт Хамрин). Проблеми с хрущялите водят до прекратяването на кариерата му през 2005 година. Това не го отказва от спорта. Батистута става състезател по поло – изключително популярен спорт в Аржентина. В момента дори притежава собствен отбор по поло.