Голямото Суперкласико между големите аржентински съперници Бока Хуниорс и Ривър Плейт ще се играе тази вечер от 22:00 часа. За първи път дербито ще финален сблъсък за Копа Либертадорес – южноамериканската версия на Шампионската лига. Днес двата тима ще мерят сили на „Ла Бомбонера“ - стадионът на Бока, а реваншът е на 24 ноември.

Бока Хуниорс – Ривър Плейт е сред най-свирепите дербита и играчите на противниковия клуб никога не са добре дошли на чуждия стадион. В чест на днешния сблъсък „Би Би Си“ направи класация на най-плашещите стадиони, не само за футболистите, но и за феновете.

1.“Естадио Алберто Хосе Армандо“, известен като „Ла Бомбонера“ - Буенос Айрес, Аржентина
Стадионът носи известното си име заради формата на трибуните. Едната прилича на жилищен блок, а другите три сектора са в традиционната форма, но доста стръмни. Те създават усещането, че зрителите буквално са разположени върху играчите на терена. Твърди се, че шумът и подскачането на феновете на Бока карат стадиона да се клати.

Легендата на Ривър Плейт Ернан Креспо разказва преживяванията си на „Ла Бомбонера“: „Когато ти кажат, че стадионът се тресе, бъди сигурен, че това е точно така. Бях 18-годишен, когато за първи път излязох на този стадион и си мислех, че краката ми треперят. Въобще не беше така. Целият стадион и теренът се тресяха. Доста е страшно. Не е лесно да се играе на „Ла Бомбонера“.

След това бившият аржентински национал уточнява, че първоначално е мислел клатенето като резултат от лошо строителство. Всъщност обаче подскачането на феновете причинява силните вибрации. Тази вечер на стадиона на Бока Хуниорс няма да има гостуваща агитка на Ривър Плейт. През тази година изтече петгодишната забрана за посещения на гостуващи фенове за мачове от аржентинското първенство, но ветото остана за срещите между Топ 5 на местните отбори: Бока, Ривър, Индепендиенте, Расинг и Сан Лоренсо.

2.“Райко Митич“, известен като „Мала Маракана“ - Белград, Сърбия
Преди няколко дни мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп отдаде шокиращата загуба на тима му с 0:2 като гост на Цървена звезда с недостатъчна концентрация. Той не обвини обстановката на стадиона. Не бива да се забравя, че стадионът в Белград разполага с един от най-страховитите тунели. Недобре осветена тясна подземна пътека, която минава под трибуните, надраскана е с графити и създава клаустрофобично усещане. Кой би искал по този начин да излезе на терена?

Ливърпул е сред отборите, които познават атмосферата на мачовете от евротурнирите, но едва ли някой от играчите е изпитвал усещането от преминаването през тунела на стадион „Райко Митич“. „Мала Маракана“, кръстен по подобие на легендарния стадион в Рио де Жанейро, е дом на Цървена звезда от 1963 година. Трибуните са отдалечени от терена от писта, но това по никакъв начин не намалява зловещия шум, създаван от феновете.

 


 

3.“Естадио Ернандо Силес“ - Ла Пас (Боливия)
Едва ли има много стадиони, които да имат недостиг на атмосфера. Буквално. Такъв обаче е случаят със съоръжението в боливийската столица. Кръстен на местен политик, стадионът е разположен на 3600 метра надморска височина. Кислородът е по-рядък и това влияе не само на представянето на гостуващите отбори, но и на несвикналите с условията фенове.

От години много отбори се оплакват от надморската височина на стадиона и признават, че това им пречи да се представят на познатото си ниво. През 2009 година Аржентина, водена от Диего Марадона, загуби в Ла Пас с 1:6, а играчите не можеха да си поемат дъх. През 2013 година двата тима отново се срещната на „Естадион Ернандо Силес“ и направиха 1:1. Лионел Меси беше видимо отпаднал, а на Анхел ди Мария дадоха да диша през кислородна бутилка.

През 2007 година ФИФА забрани мачове да се играят на повече от 2500 метра надморска височина. Президентът на Боливия Ево Моралес оспори решението на световната футболна централа и го сравни с расизъм. По-късно ФИФА отмени забраната.

4.“Тюрк Телеком Стадион“ - Истанбул, Турция
Ако искате да се подготвите за атмосферата на дербито между Галатасарай и Фенербахче, вижте снимката. Тя е направена от откритата тренировка на „жълто-червените“ преди сблъсъка с големия градски съперник. Страстта често пъти преминава в насилие – на терена и извън него.

„Али Семи Йен“ - старият дом на Галатасарай, беше един от най-страховитите и опасни стадиони в света. Феновете често разпъваха банери с надпис: „Добре дошли в ада“, а битките с противниковите фенове бяха често срещано явление. Стадионът беше разрушен през 2011 година, но атмосферата му беше пренесена в новия дом на „Джим Бом“.

5.“Стадио Сан Паоло“ - Неапол, Италия
Италия има доста стадиони, които имат страховита слава. Най-известният от тях е именно домът на Наполи. „Сан Паоло“ е построен върху вулканична скала и е легендарен с шума от трибуните, създаван от феновете на отбора. Това е арената, където Диего Марадона е почитан като Бог.

Реално самият стадион е по-скоро руина. Дори собственикът на Наполи Аурелио де Лаурентис в началото на тази година го сравни с нехигиенична обществена тоалетна. Все още няма яснота дали „Сан Паоло“ ще бъде реновиран или изоставен заради построяването на нов стадион. Да се надяваме, че феновете на Наполи ща запазят атмосферата, която създават.

 


 

6.“Стадион Фейенорд“, известен като „Де Кайп“ - Ротердам, Холандия
Вероятно най-шумният стадион в Холандия, „Де Кайп“ предлага настръхваща атмосфера, дължаща и на архитектурния си клаустрофобичен дизайн.

Съперничеството на Фейенорд с Аякс е широко известно и се дължи не само на разделение по географски принцип, но и по класов. Пристанищният град Ротердам има репутацията на място за работническата класа, докато Амстердам е по-изискан. Представете си какво се случва, когато двата отбора се срещнат.

7.“Естадио де Местая“ - Валенсия, Испания
Валенсия може да няма количеството трофеи, с които разполагат Реал (Мадрид) и Барселона, но феновете на отбора изискват добри резултати. Северната трибуна е доста страховита само с вида си. Стръмна и надвиснала над терена, създава чувство на световъртеж. На нея са разположени гостуващите фенове, за които това е достатъчно послание, че не са добре дошли. Ако мислите да посетите домакински мач на Валенсия, избирайте добре мястото си на стадиона.
Киърън ВАРЛИ, „Би Би Си“
Превод от английски на Веселин РУСИНОВ