Руският съдия Владислав Безбородов ще ръководи мача между Лудогорец и Брага в четвъртък в групите на Лига Европа. Срещата е на 2 ноември от 20:00 часа в Разград. Проверка на БЛИЦ установи доста любопитна подробност, която вероятно е убягнала на феновете при появата на името Безбородов сред съдиите. Едва ли руснакът говори нещо на широкия кръг общественост.

Само че той, макар и индиректно, е свързан с българския футбол и в частност с ЦСКА. Безбородов е бивш футболист. В кариерата си е играл и за... беларуския Шахтьор (Солигорск). А точно с този отбор ЦСКА премери сили през есента на 2001 година в турнира за Купата на УЕФА. В първия мач „червените“ надделяха като гости с 2:1, а Безбородов игра цял мач. Реваншът на „Българска армия“ се оказва юбилеен мач №150 за ЦСКА в евротурнирите. Домакините отново победиха, този път с 3:1, и с лекота отстраниха тима от Солигорск. Владимир Манчев вкара в 33-ата минута, а след това направи 2:0 в 66-ата. Стефан Джилио оформи класическото 3:0 в 67-ата минута, а настоящият съдия и тогавашен нападател на Шахтьор (Солигорск) Владислав Безбородов отбеляза почетното попадение за гостите в 89-ата минута.

Безбородов е роден на 15 януари 1973 година в бившия Ленинград, сега Санкт Петербург. Като футболист минава през отборите на Зенит (Санкт Петербург), Динамо (Санкт Петербург), в университета Ричмънд (щата Вирджиния, САЩ), Вентспилс, за който изиграва 48 мача и отбелязва 27 гола, Динамо Минск, Шахтьор (Солигорск) и Торпедо-СКА. 

"Баща ми ме запали по футбола. Той имаше добра кариера, която обаче се наложи да прекрати заради контузия. След това стана съдия. През 80-те години няколко пъти бе избиран в Топ 10 на най-добрите рефери. И така аз бях закърмен с футбол и съдийство от малък", спомня си Безбородов. "Що се отнася до съдийството?! Баща ми веднъж ми каза - един ден, когато станеш съдия, сам ще разбереш много неща. Тогава ти трябва да отсъждаш това, на което преди си се противял като футболист", допълва настоящият арбитър.

"През есента на 1990 година американците започнаха да търсят добри спортисти за своите университети. Наричаше се размяна на опит. В плановете на САЩ бяха да поканят при тях тенисисти, баскетболисти, волейболисти, футоблисти и други. Аз бях първокурсник и играех за Зенит. Един ден ми казаха да бъда готов, че мога да замина за Америка. Поради какви причини са избрали точно мен, а и футболист - спорт, който по това време не беше толкова популярен в САЩ, никога така и не разбрах. Не мислих дълго, а и баща ми беше твърдо "за" - отиди, такава възможност не се пропуска."

"Животът ни в Америка се оказа голямо приключение. Интересът на американците към руснаците беше огромен, всички ни гледаха под лупа. Оказа се, че американците са големи клюкари. Всички бяха ужасно любопитни, питаха - кои са тези руснаци. Живеехме под огромна лупа. Ако някой отиде някъде, наеме кола или си купи нещо - веднага се знаеше", разказва Безбородов.

За разлика от футболната кариера, която е повече от прилична, Безбородов изживява лична семейна драма. Още ненавършил 16 години майка му умира през 1989 година. Баща му Юрий Безбородов остава да се грижи за него и сестра му Марина. Безбородов – старши също е бивш футболист и бивш съдия, а след това заема пост в контролно-дисциплинарния комитет на федерацията в Санкт Петербург.

През 2011 година в семейството на Безбородов се случва още една трагедия. В автомобилна катастрофа загива сестрата на Владислав – Марина (на снимката вдясно), която е съпруга на вратаря Вячеслав Малафеев. Марина Малафеева не се справила с управлението на своето Бентли, което преминало през рекламен билборд и се врязало в крайпътно дърво. Марина умира на място, а според тогавашните информации другият пасажер е бил солистът на група “М-16” Дмитрий Рибаков. Двамата се връщали от парти, на което мъжете пийнали и затова Марина седнала зад волана. Вратарят Малафеев, който е и национал на Русия, по това време вече бил на лагер със Зенит в хотел в Санкт Петербург.

Безбородов ръководи двубоя на националния ни отбор през октомври 2012 година с Чехия. Тогава в световна квалификация двата отбора завършиха 0:0 в Прага. А през декември 2013 година руснакът е главен съдия на двубоя Динамо Загреб – Лудогорец в групите на Лига Европа. Под негово ръководство българският клуб спечели с 2:1. Тази победа донесе няколко рекорда на Лудогорец. Разградчани станаха тогава първият български отбор с 4 победи като гост в евротурнирите, подобрявайки постижение на ЦСКА. Лудогорец подобри рекорда на Левски за най-много победи в един сезон в Европа (7).
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ