През миналия уикенд едно футболно първенство прикова вниманието. Шампионатът в Южна Корея стартира своя сезон 2020, макар и с близо два месеца закъснение. Началото предизвика изключителен интерес от страна на феновете, но всъщност Кей Лигата ни показа какво ще представляват футболните мачове през следващите месеци в условията на пандемията от коронавирус.

Бяхме свикнали футболните двубои пред празни трибуни да се играят заради наказание на отбора-домакин – предимно заради расистки прояви или употреба на забранена пиротехника. За неопределен период от сега нататък срещите обаче ще бъдат без зрители като предпазна медицинска мярка, за да се попречи на разпространението на коронавируса.

В петък Джонбук Моторс победи Сувон Блууиънгс с 1:0. Мачът беше предаван безплатно в „Туитър“ и „YouTube“, а преди това лично човек от Министерството на младежта и спорта направи инспекция на стадиона, за да провери дали са спазени всички санитарни мерки. 3,4 милиона зрители са гледали в социалната мрежа и още 234 000 през най-популярната видео платформа. Интересното е, че най-големият интерес през „Туитър“ е бил от Турция (18% от зрителите), следват Бразилия (15%) и Испания (9%).

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Отсъствието на големите футболни първенства по света заради прекъсването, наложено от разпространението на COVID-19, предизвика огромен интерес към южнокорейския шампионат. 36 телевизионни компании от различни държави купиха правата за Кей Лигата. Сред тях е и британската „Би Би Си“. Освен това първенството ще се дава още в Русия, Украйна, Беларус, Армения, Азербайджан, Казахстан и други, сред които Бутан, Непал, Бангладеш и Малдивите. Има проявен интерес и от Португалия.

В събота и неделя се изиграха още пет мача от шампионата. Най-резултатна беше победата на Улсан над Санджу Санму с 4:0, където Жуниор Неграо вкара два гола и направи една асистенция. Ян Дон-Хиен реализира и двете попадения за Сеоннам при успеха с 2:0 над Гванджу като гост.

Организацията на мачовете обаче беше тази, която направи впечатление на всички зрители. На трибуните нямаше фенове, а само опънати знамена и банери. Въпреки това се чуваше подкрепата на запалянковците, тъй като записи на агитките опитваха да пресъздадат атмосферата на традиционен футболен мач. Поханг Стийлърс демонстрира истинско разнообразие на записи, използвайки 10 различни звукови ефекти при победата с 2:0 над Бусан Ай Парк. Пуснати бяха записи на аплодисменти, освиркване, песни и скандирания.

На терена играчите на отборите не проведоха традиционното ръкуване преди началото на мача. Вместо това се поздравиха с поклон. След това с ръце направиха жестове, с които благодариха на всички здравни работници за усилията им в борбата с пандемията от коронавирус. По време на мача за футболистите имаше стриктни забрани. Те нямат право да плюят и да се доближават до съдията, за да спорят с него, както съвкупно да изразяват радостта си след гол. Треньорите и резервите са длъжни да носят предпазни маски през цялото време. Тези, които разгряват и се готвят за поява в игра, може да свалят маските. Всеки футболист трябва да пие вода само от индивидуална и специално маркирана бутилка.

Всички, присъстващи на трибуните, получаваха чисто нови еднократни ръкавици и маски, които нямаха право да свалят през цялото време, а при влизането на стадиона беше измервана и температурата им. Те трябваше да стоят на два метра разстояние един от друг. Всички футболисти, треньори и съдии преминаха през тестове за COVID-19 в навечерието на мачовете. Журналистите обаче не бяха изследвани. Затова нямаше традиционната миксзона за взимане на интервюта след срещите. На съкратените като времетраене пресконференции представителите на медиите можеха да задават въпроси само на двамата треньори и на един играч.

Самите фенове можеше да стигнат до стадионите, но само до предпазните огради. Във вътрешността отборите можеше да бъдат подкрепяни от определен брой официални лица и служители на клубовете. Всички останали трябваше да се задоволят да гледат мачовете по телевизията. Това можеше да стане дори в популярните спортни барове, които обаче също трябваше да изпълнят сериозни изисквания на здравните власти.

Бундеслигата рестартира шампионата си през предстоящия уикенд. Германците вече получиха пример за начина на организиране на футболни мачове в условията на COVID-19, но дори ще бъдат още по-стриктни при прилагането на мерките. Играчите на отборите ще бъдат разделени на няколко групи в различни превозни средства при транспортирането си от хотела до стадиона и обратно. Освен това пресконференциите ще бъдат виртуални чрез специален видео канал.

Никой не може да гарантира, че дори спазването на всички санитарни мерки няма да доведе до заразяване на футболисти. Все пак рискът е сведен до изключително ниски стойности, защото дори един заболял играч може да предизвика до налагането на карантина на целия отбор. Това пък ще наложи до отлагане на мачове и още по-дълго продължаване на първенствата. Въпреки това всички получиха нагледен пример за това как може да се провеждат футболни срещи в условията на пандемията от коронавирус.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ