Тежък удар получиха Барселона и Испания, след като Давид Вия счупи крак в полуфинала от Световното клубно първенство с Ал Сад, спечелен с 4:0. Нападателят получи травмата в 35-ата минута на двубоя след сблъсък с двама защитници. Вия бе изнесен на носилка и заменен от Алексис Санчес.

Медицинският щаб веднага откара играча в болницата в Йокохама, където рентгенът е показал счупване на тибиата (големия пищял) на левия крак. Възстановяването от подобен тип контузии трае поне шест месеца.

Това означава, че роденият на 3 декември 1981 година футболист няма почти никакъв шанс да попадне в състава на Испания за Евро 2012.

В последните дни се повиха информации, че Вия ще бъде продаден през зимната пауза. На пресконференция вчера треньорът Пеп Гуардиола отрече.

Барселона може да се справи без Вия в оставащите месеци, но ударът за Испания е много тежък. Давид е основна фигура в селекцията на Висенте дел Боске и в 82 мача има 51 гола. На Евро 2008 той отбеляза 4 попадения и макар че пропусна финала с Германия (1:0) заради контузия, стана голмайстор на турнира.

На Световното в ЮАР миналото лято Вия взе "Сребърната обувка" за петте си гола и отново помогна на “Ла Роха” за титлата. Нападателят си партнира чудесно с Фернандо Торес, който обаче е в много слаба форма и притеснява сериозно селекционера на Испания.

Моментът на счупването