Селекционерът на националния отбор на Испания Висенте дел Боске поиска от футболната федерация на страната да премести датата за финала на Кралската купа, за да подпомогне подготовката на националния отбор за Евро 2012.
 
Според програмата Барселона и Атлетик (Билбао) трябда да определят носителя на трофея на 25 май. Това е само 16 дни преди първия мач на Испания на европейското първенство срещу Италия.
 
Тъй като част от важните играчи на националния отбор ще бъдат участници на финалната среща на “Висенте Калдерон”, Дел Боске поиска двубоя да се играе на 16 май. Испанската федерация няма намерение да променя датата, тъй като това ще засегне плановете на двата клуба и техните фенове.
 
Барселона вече отпадна от Шампионската лига и има само теоретични шансове за титлата в Испания. Единственият реален шанс на каталунците за трофей остава именно Кралската купа. През този сезон Барса вече спечели Суперкупата на Испания, Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство. Атлетик (Билбао) от своя страна ще играе финал на Лига Европа срещу Атлетико (Мадрид) на 9 май в Букурещ.