Висшата лига най-после е тук. Отново е средата на август и отново футболните фенове получават своя летен подарък - началото на сезона в Англия. Както винаги, очакванията след първия съдийски сигнал са огромни. Да се надяваме, че едно от най-силните първенства в света ще ни предостави още по-голямо удоволствие в сравнение с миналата година. Едно обаче е сигурно - вълнението, тръпките от емоциите ще завладят всички любители на английския футбол.

За съжаление за първи път от 2000 година насам във Висшата лига на Англия няма да има български представител. Тогава Радостин Кишишев подписа с Чарлтън, а след това го последваха Светослав Тодоров, Стилиян Петров, Мартин Петров, Димитър Бербатов и Александър Тонев. Последният бе пратен под наем в Селтик от Астън Вила.

Все пак ще има българи по английските терени на професионално ниво. Николай Бодуров с Фулъм и Димитър Евтимов с Нотингам Форест се състезават във втория по сила турнир на Острова - Чемпиъншип.

Въпреки липсата на наши сънародници очакванията са още по-големи. Както от фенове, така и от анализатори и специалисти. Основният въпрос е "Кой ще бъде шампион?". Ще успее ли Манчестър Сити да защити титлата си от миналия сезон? Ще може ли Ливърпул да използва подема и ще прекъсне вече 25-годишното чакане? Луис ван Гаал пое Манчестър Юнайтед това лято. Холандецът е шампион в Испания, Холандия и Германия. Ще сложи ли началото на нова епоха след тази на сър Алекс Фъргюсън? И нека не пропускаме Жозе Моуриньо. Специалния винаги може да изненада, защото превърна Челси в постоянен претендент за титлата. Или пък може би е време Арсенал да вдигне шампионския трофей 11 години по-късно?

Отговорите на тези и още много въпроси ще получим едва през месец май на следващата година. Но нека оставим това на времето и да се насладим на първия мач за новия сезон. 14:45 часа българско време. "Олд Трафорд". Манчестър Юнайтед - Суонзи. Дистационното е във вашите ръце.

ФАВОРИТИТЕ
Манчестър Сити
135233.jpgШампионът на Англия бе активен на трансферния пазар до толкова, колкото да подсили някои звена в тима. Съставът се запази, което ще позволи на футболистите и Мануел Пелегрини да атакуват защитата на шампионската титла на Англия. Бяха привлечени опитни футболисти като Фернандо от Порто, Франк Лампард, който е под наем от Ню Йорк Сити и Елаким Мангала от Порто. Умереният разход на средства това лято показва, че Манчестър Сити вече се намира в баланс и мисли как да задържи високото ниво, до което е достигнал.

Ливърпул
Брендън Роджърс направи чудото през миналия сезон с 247192_adam_lallana.jpgЛивърпул като само шансът не позволи на отбора да стане шампион на Англия за първи път от 24 години насам. Затова очакванията през новата кампания към тима са още по-големи. Основният проблем пред "червените" обаче може да се окаже завършващият удар. Луис Суарес бе продаден на Барселона и към момента няма човек, който със същото качество да може да го замени. Роджърс подсили отбора с футболисти за милиони, като само трансферите на Адам Лалана от Саутхемптън и Лазар Маркович от Бенфика надхвълят обща стойност от 50 милиона паунда. Видимо обаче спецът цели подмлаяване и обиграване, защото новите Ориги, Морено, Лазар Маркович, Хавиер Манкийо и Емре Джан са между 20 и 23 години.

Арсенал
Alexis_Sanchez.jpgМениджърът на "артилеристите" Арсен Венгер и през това лято не изневери на стила си да не влага много пари в нови покупки. Най-яркото име сред новите попълнения е чилиецът Алексис Санчес, дошъл от Барселона за 37,8 милиона евро. Нападателят се понрави с играта си на Мондиала в Бразилия и ще трябва да бъде и така нужният през миналия сезон голмайстор на тима. Арсенал вече спечели трофей, побеждавайки Манчестър Сити с 3:0 за Къмюнити Шийлд, с което заяви намерения за по-сериозно представяне през сезона.
 
Манчестър Юнайтед
"Червените дяволи" определено не са това, което бяха през Luke_Shaw_2.jpgминалия сезон и феновете им със сигурност ще очакват много повече от седмата позиция. На мястото на неубедителния Дейвид Мойс застана холандецът Луис Ван Гаал, който наложи нов стил. В отбора бяха привлечени няколко нови имена, най-скъпите от които Андер Ерера и Люк Шоу. За тях бяха платени повече от 70 милиона евро.
Очаква се обаче тепърва Ван Гаал да засили тима с още няколко класни играчи, с които да стане още по-силен и да атакува 21-а шампионска титла.
 
Челси
105559.jpgТимът на Жозе Моуриньо винаги е фаворит за титлата. Португалецът се оплакваше от липса на класни нападатели през миналата година и през лятото взе Диего Коста (Атлетико Мадрид, Исп, 38 млн.) и ветерана Дидие Дрогба. В полузащитата пък най-яркото име е Франсеск Фабрегас, който трябва да рестартира кариерата си в Англия след годините, в които блестеше с екипа на градския съперник Арсенал. Испанецът вече вкара няколко гола в контролите и намекна, че ще има основна роля за "сините" през сезона.

НОВАЦИТЕ
Лестър

index.jpgГолям брой от футболистите подписаха нови договори, в това число Каспер Шмайхел, Дани Дринкуотър, Мати Джеймс, Уес Морган, Дейвид Нъджент, Лиам Мур и Джефри Шлуп. В допълнение мениджърът Найджъл Пиърсън привлече три нови попълнения. А в момента се водят преговори с нападателя на Кардиф Сити Фрейзър Кембъл, но изглежда той ще подсили Кристъл Палас. Въпреки това стартът на сезона за "лисиците" е изключително труден. В първия кръг новакът се изправя срещу Евертън у дома, следва гостуване на Челси и домакинство на Арсенал. Специалистите предричат оставане за Сити в елита под номер 13 в класирането.

Бърнли
index1.jpgСлед три години отборът отново е сред най-добрите. Бърнли завърши на второ място сезона в Чемпиъншип и заслужено получи директна промоция сред най-добрите. Клубът задържа с нови договори вратаря Том Хитън, защитниците Киран Трипър и Бен Мей, както и халфа Скот Арфилд. Освен това бяха привлечени още няколко играчи, като от тях фокусът пада върху 25-годишния нападател Лукас Юткивич. За бяха платени 1,5 милиона паунда на Мидълзбро и очакванията са повече от големи. Не е изключено до края на август в клуба да бъдат привлече по-опитни състезатели. Очакванията са обаче през май тимът да бъде сред изпадащите.

Куинс Парк Рейнджърс
images.jpgХари Реднап успя да върне лондонския клуб сред големите, но тепърва предстои трудната задача - той да остане в елита. Отборът бе подсилен от опитния легендарен защитник на Манчестър Юнайтед Рио Фърдинанд, както и от Маурисио Исла от Ювентус, но под наем. Защитникът Арманд Траоре подписа нов договор и това вдъхва надежда на феновете за успешно представяне. На вратата Реднап ще разполага също с опитен състезател в лицето на Жулио Сезар. Изглежда Лоик Реми ще остане в тима след провалените медицински тестове в Ливърпул. Предвид опитния състав, който има КПР, очакванията не са за изпадане.


АНГЛИЯ ВИСША ЛИГА, 1 КРЪГ
16.08.2014
14:45 часа
Манчестър Юнайтед - Суонзи (Диема, Нова Спорт)
Баланс:
23 мача, 11 победи за Манчестър Юнайтед, 5 равенства, 7 победи за Суонзи
16.08.2014
17:00 часа
Лестър - Евертън
Баланс:
99 мача, 31 победи за Лестър, 30 равенства, 38 победи за Евертън
16.08.2014
17:00 часа
КПР - Хъл Сити
Баланс:
29 мача, 11 победи за КПР, 12 равенства, 6 победи за Хъл Сити
16.08.2014
17:00 часа
Сток Сити - Астън Вила
Баланс: 111 мача, 31 победи за Сток Сити, 30 равенства, 50 победи за Астън Вила 
16.08.2014
17:00 часа
Уест Бромич - Съндърланд
Баланс:
150 мача, 53 победи за Уест Бромич, 40 равенства, 57 победи за Съндърланд
16.08.2014
17:00 часа
Уест Хям - Тотнъм
Баланс: 141 мача, 47 победи за Уест Хям, 35 равенства, 59 победи за Тотнъм
16.08.2014
19:30 часа
Арсенал - Кристъл Палас (Нова Спорт)
Баланс:
35 мача, 22 победи за Арсенал, 10 равенства, 3 победи за Кристъл Палас
17.08.2014
15:30 часа
Ливърпул - Саутхемптън (Диема, Нова Спорт)
Баланс:
95 мача, 47 победи за Ливърпул, 21 равенства, 27 победи за Саутхемптън
17.08.2014
18:00 часа
Нюкасъл - Манчестър Сити (Нова Спорт)
Баланс: 170 мача, 70 победи за Нюкасъл, 38 равенства, 62 победи за Нюкасъл
18.08.2014
22:00 часа
Бърнли - Челси (Диема, Нова Спорт)
Баланс:
66 мача, 32 победи за Бърнли, 13 равенства, 21 победи за Челси
Заб.: Посочените баланси са само за мачовете между отборите за първенство.

ПРОГРАМАТА, КЛАСИРАНЕТО И СТАТИСТИКА ОТ МИНАЛИТЕ СЕЗОНИ - ТУК