Развръзката относно изпадащите в испанската Примера дивисион се отложи за последния кръг. Отсега е ясно, че само един измежду Депортиво (Ла Коруня), Селта, Сарагоса и Майорка ще се спаси.

На дъното нещата са много интересни. Майорка остава на дъното с 33 точки, Сарагоса и Селта имат по 34, а Депортиво засега е над чертата с 35.

В последния кръг като своебразно дуел, изясняващ битката за спасение и евроквотите се очертава мачът в Ла Коруня между домакините и Реал Сосиедад. За Супер Депор победата ще гарантира оцеляване, докато баските ще чакат грешка на Валенсия, за да вземат 4-ата позиция, която праща в Шампионска лига.

С отношение към изпадащите е и мачът във Виго между Селта и Еспаньол. Домакините трябва да бият и да разчитат на загуба на Депортиво. Сарагоса пък приема демотивирания Атлетико (Мадрид) и се надява на същото, както Селта. Най-тежка е ситуацията на Майорка. Островитяните дори и да победят неиграещия за нищо Валядолид трябва да разчитат на загуби и на трите контуренти – Селта, Сарагоса и Депортиво. Програмата показва, че всичките “дънни” риби са домакини в тези последни мачове за сезона.

Според прогнозите всички те ще спечелят своите срещи. Ако това се случи, положението от таблицата на 26 май ще се запази, както досега по отношение на крайното класиране. Дали обаче това ще стане, предстои да разберем през следващия уикенд, който се очартава доста вълнуващ.

38 кръг, 01.06.2013
Гранада - Хетафе
Севиля - Валенсия
Реал (Мадрид) - Осасуна
Депортиво (Ла Коруня) - Реал Сосиедад
Барселона - Малага
Селта - Еспаньол
Майорка - Валядолид
Сарагоса - Атлетико (Мадрид)
Леванте - Бетис
Райо Валекано - Атлетик (Билбао)