Най-дългото футболно съперничество в историята се подновява днес. Англия посреща Шотландия на „Уембли“ в среща от група  „F” на световните квалификации. Среща, която е по-различна. Дерби с голям заряд, в което победата е въпрос на чест. 

Враждата между двете страни е пословична – както на политическа и междусъседска сцена, така и на футболна. На терена тя датира от далечната 1870 година, когато е първият двубой между двата тима. Той обаче не е зачетен, тъй като шотландците нямат официален отбор. Две години по-късно в Глазгоу е сложено началото на великото единоборство във футбола между Шотландия и Англия.

На 30 ноември 1872 година двата отбора се изправят един срещу друг. Срещата е първата, която ФИФА признава за международен футболен мач. Двубоят се провежда пред около 4000 зрители, които плащат вход по един шилинг. Шотландците са със сини ризи, а англичаните – с бели. И двата отбора са с шапки на главите. Историческият мач завършва без голове и разочарова присъстващите. Това обаче не е от значение, тъй като е даден стартът на едно велико съперничество. Съперничество, което продължава вече 144 години.

След множество емблематични сблъсъци между „трите лъва“ и „гайдарите“, през 1884 година те се изправят в първи турнирен мач. Той е от британския вътрешен шампионат, в който участие взимат още Северна Ирландия и Уелс. Надпреварата е прекратена през 1984 година заради възхода на футболното хулиганство на Острова, което води до множество безредици. В следващите 6 години Англия и Шотландия се срещат ежегодно за "Роус къп", но и тази инициатива е спряна през 1989 година. Причината – враждата между привържениците, която става все по-ожесточена и води до невиждани кръвопролития.

Следва първият и единствен до този момент мач между двата отбора от голям турнир. През 1996 година Англия и Шотландия се изправят един срещу друг в груповата фаза на eвропейското първенство, на което домакини са“трите лъва“. Тимът на Тери Венебълс печели с 2:0 след попадения на Алан Шиърър и Пол Гаскойн. Голът на Газа пък остава сред паметните събития в историята на футбола. Нападателят получава пас, прехвърля елегантно бранителя Колин Хендри с левия крак и отправя силен шут от въздуха с десния крак – гол за Англия и неописуема радост по трибуните. Следва епизодът със „Зъболекарския стол“ – Гаскойн ляга на земята и разперва ръце, а Теди Шерингам излива шише с вода в устата му. Предисторията на случката е от дните преди европейското първенство, когато папараци хващат Пол, Теди Шерингам и колегата им Стив Макманаман по време на запиване край стоматологичен стол.

Три години по-късно, през 1999 година. Англия и Шотландия спорят за последната решителна квота за Евро 2000. Първият двубой на „Хембдън Парк“ се провежда пред 50 хил. зрители. Домакините очакват триумф, но след 45 минути игра Пол Скоулс смълчава цялата страна с два гола в 21-ата и 41-ата минута. Англия печели с 2:0 и очаква спокойно реванша. На „Уембли“ „гайдарите“ печелят с 1:0 след попадение на Дон Хътчинсън, което обаче се оказва крайно недостатъчно.

През 2013 и 2014 са последните до този момент мачове между двата отбора. Те се изправят в контроли, които се провеждат съответно на „Уембли“ и „Селтик Парк“. И в двата случая победител е Англия – 3:2 в първия мач и 3:1 във втория.

Тази вечер, 11 ноември, сблъсъкът от „старата школа“ на футбола ще бъде подновен. Той обаче ще носи по-различно послания, тъй като на тази дата страните от Британската общност почитат всички загинали войници. Англия и Шотладния ще забравят за враждата си минути преди мача, когато на „Уембли“ ще отдадат почит на своите герои. Минути, в които англичани и шотландци ще бъдат заедно. Минути, които обаче ще отминат и ще бъде даден старт на мача. Мачът, в който победата е въпрос на чест.

Баланс между двата отбора: 112 мача, 47 победи за Англия, 41 равенства, 24 победи за Шотландия