Предстоящото 173-то римско дерби дава шанс на Рома да се извини на феновете си за поражението от Палермо в Серия "А". "Вълците" заемат седмо място в класирането, но са само три точки зад градския си съперник. Лацио е на шеста позиция. С приближаването на края на шампионата всяка точка е важна, а треньорът Аурелио Андреацоли се надява Рома да спечели победа.
 
"Дербито е важна стъпка в борбата ни за участие в евротурнирите. Очаквам много тежък мач, въпреки че подготовката ни не се различава от тези за останалите двубои. Добре знаем важността на дербито и какво е неговото значение за жителите на града. Много добре познаваме нашия съперник", заяви крилото на Рома Симоне Перота.
 
Рома е символичен домакин на мача, а "вълците" спечелиха последните си три мача у дома. Освен това играчите на Андреацоли вкараха поне два гола в девет от последните си 11 мача.
 
Лацио от своя страна претърпя известен срив в представянето си, след като в един момент дори заемаше второ място в класирането. В момента тимът на Владимир Петкович е на осем точки от третия Милан. "Орлите" със сигурност се целят в участие в Шампионската лига през следващия сезон, но за това до края на първенството трябва да върнат предишната си форма.
 
Третото място все още е достижимо, но това няма да е лесно заради силното представяне на "росонерите" в последно време. Проблемът за Лацио е предстоящия след три дни реванш срещу Фенербахче в Лига Европа. Това със сигурност ще принуди Владимир Петкович да мисли и за съхраняване на силите на играчите си, тъй като трябва да наваксва пасив от два гола срещу турците.
 
Лацио има психологическо предимство пред Рома, след като спечели последните три столични дербита. Неприятната тенденция в представянето на "орлите" са трите последователни загубени гостувания в Серия "А".
 
ИГРАЧИ ПОД ЛУПА
Ерик Ламела (Рома): Аржентинският плеймейкър изигра 25 мача за първенство за "вълците", в тях реализира 13 гола. Уменията му с топка в крака може да се окажат решителни за пробиването на защитата на Лацио.
 
Ернанес (Лацио): Бившият играч на Сао Пауло също е важен за представянето на тима си, но последният му гол в първенството беше на 19 януари (срещу Палермо). Играта му в халфовата линия на Лацио обаче не бива да бъде омаловажавана. Със сигурност бразилецът ще бъде сред най-опасните играчи на "орлите".
 
ФОРМАТА НА ДВАТА ОТБОРА
Последните 5 мача на Рома в Серия "А"
24.02.13, Аталанта - Рома 2:3
03.03.13, Рома - Дженоа 3:1
09.03.13, Удинезе - Рома 1:1
17.03.13, Рома - Парма 2:0
30.03.13, Палермо - Рома 2:0
 
Последните 5 мача на Лацио в Серия "А"
25.02.13, Лацио - Пескара 2:0
02.03.13, Милан - Лацио 3:0
10.03.13, Лацио - Фиорентина 0:2
17.03.13, Торино - Лацио 1:0
30.03.13, Лацио - Катания 2:1
 
рома_1.jpgРома - Лацио1_8.jpg
 
Днес от 21:45 часа
NEWS7.jpg
Рим, "Олимпико"
Съдия: Паоло Силвио Мацолени
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Рома: Стекеленбург, Маркиньос, Бурдисо, Кастан, Торосидис, Де Роси, Брадли, Флоренци, Ламела, Пянич, Тоти
Контузен: Балдзарети
Наказани: Освалдо, Пирис
 
Лацио: Маркети, Гонсалес, Биава, Цана, Раду, Кандрева, Онази, Ледесма, Ернанес, Лулич, Клозе
Контузени: Конко, Перейриня, Флокари, Диас, Броки
Наказани: няма
 
Баланс за първенство: 139 мача, 48 победи за Рома, 54 равенства, 37 победи за Лацио, г.р. 170:135
Общ баланс: 172 мача, 63 победи за Рома, 60 равенства, 49 победи за Лацио, г.р. 213:173