През 2007 година сп. „Уърлд Сокър“ направи класация десетте най-обещаващи млади футболисти. Както може да си представите не всички от тези таланти разгърна потенциала си и достигна до висините на световния футбол. Преди 10 години авторитетното издание успява да предвиди възхода в кариерите на Гарет Бейл и на Серхио Агуеро, но останалите играчи в списъка почти не покриват очакванията за бляскаво бъдеще.

1.Садик Адамс (нападател, Атлетико Мадрид/Гана)
Адамс се представя впечатляващо за Гана на световното първенство до 17 години. Вкарва четири гола, включително и попадението при загубата с 1:2 от Испания на полуфинала. Развитието му спира след трансфер от Ашанти Голд в Атлетико (Мадрид) през ноември 2007 година. Той играе предимно за втория тим на „дюшекчиите“, а след това носи екипите на Войводина (Нови Сад) и на отбори от Тунис, Саудитска Арабия, Северен Кипър и Гана. В момента играе в родината си за Асанте Котоко.

2.Исмаил Айсати (офанзивен халф, ПСВ Айндховен/Холандия)
Айсати направи име с изявите си за „филипсите“, но след спорове с ръководството беше продаден на Аякс през 2008 година за 4 милиона евро. Игра за националния отбор на Холандия до 21 години и два пъти стана европейски шампион в тази възрастова група, но след това предпочете да носи екипа на Мароко. През 2012 година напусна Ередивизи, за да премине в Анталияспор, а година по-късно заигра в Терек (Грозни). Към момента е играч на втородивизионния турски Балъкшехир.

3.Алешандре Пато (нападател, Милан/Бразилия)
Кариерата на считания някога за бъдеща звезда на световния футбол Пато е добре документирана в медиите. Там може да се открият и причините за срива в кариерата му. Причините са най-различни, но най-голяма част от тях са свързани с контузии. След като носи екипа на Милан в продължение на пет години, бразилецът се върна в родината си през 2012 година, за да играе за Коринтианс. Последваха наеми в Сао Пауоли и Челси и трансфер във Виляреал. В началото на годината беше купен от китайския Тянжин Теда за 18 милиона евро.

4.Андерсон (офанзивен халф, Манчестър Юнайтед/Бразилия)
Трансферът му от Порто в Манчестър Юнайтед през 2007 година срещу 31,5 милиона евро означаваше и големи очаквания от Андерсон на „Олд Трафорд“. Те обаче не се оправдаха. През 2014 година последва наем във Фиорентина, а година по-късно халфът се върна в Бразилия. Стана играч на Интернасионал, а в момента е преотстъпен на Коритиба.

5.Джовани дос Сантос (офанзивен халф, Барселона/Мексико)
В Барселона говореха, че Дос Сантос ще бъде наследникът на Роналдиньо, но след трансфер в Тотнъм за 6 милиона евро през 2008 година кариерата му тръгна надолу. Последваха наеми в Ипсуич, Галатасарай и Сантандер. Игра и в Майорка, а по време на престоя си във Виляреал успя да върне част от стария си блясък. В момента е част от Лос Анджелис Галакси в МЛС.

6.Гарет Бейл (бек, Тотнъм/Уелс)
Повечето не помнят, че Бейл имаше изключително труден старт в Тотнъм. Мнозина вярваха, че „шпорите“ са осъществили трансферен провал с уелсеца. Той обаче се разви, смени поста с по-офанзивен и стана един от най-добрите в света. Хеттрик в Шампионската лига срещу Интер помогна за това. Реал (Мадрид) плати над 100 милиона евро за него. В момента Бейл все още е част от „белия балет“ и има над 100 мача за клуба в Примера дивисион и 56 гола.

7.Серхио Агуеро (нападател, Атлетико Мадрид/Аржентина)
Още един играч, който надхвърли очакванията. През 2007 година Агуеро беше в процес на утвърждаване в Атлетико. Три години по-късно напусна „дюшекчиите“ в посока Манчестър Сити срещу 38 милиона паунда. В момента аржентинецът се радва на статут на легенда при „гражданите“.

8.Боян Къркич (нападател, Барселона/Испания)
През 2007 година Къркич стана най-младият футболист, играл за Барса в мач от Примера дивисион. Затова не е изненада, че името му е в списъка. Испанецът със сръбски корени продължи да играе редовно за каталунците и на 20-годишна възраст вече имаше над 100 мача за „каталунците“. Въпреки това се оказа ненужен на „Камп Ноу“ и през 2011 година отиде в Рома. Не успя да се наложи при „вълците“ и в Милан, където беше под наем. През 2013 година премина в Аякс. В момента е собственост на английския Сток Сити, но играе под наем в Алавес.

9.Брено (защитник, Сао Пауло/Бразилия)
През януари 2008 година Байерн привлече високотирания бразилски браните. Тогава се говореше, че Брено е отказал предложение на Реал (Мадрид), след като от испанския клуб поискали проба от костите му, за да се уверят, че наистина е на 18 години. Бразилецът не успя да се наложи в Байерн и беше пратен под наем в Нюрнберг, но и това не помогна. През есента на 2011 година беше арестуван по подозрение в умишлен палеж на наетия под наем апартамент. През 2012 година беше осъден на три години и девет месеца и влезе зад решетките. След като напусна затвора се завърна в Сао Пауло. В момента е под наем във Васко да Гама.

10.Херардо Бруна (офанзивен халф, Ливърпул/Аржентина)
Бруна беше част от школата на Реал (Мадрид), когато през лятото на 2007 година беше привлечен в Ливърпул. Не успя да се наложи на „Анфилд“ и премина в Блекпул през 2011 година, но в новия си тим изигра само два мача за две години. Последваха кратки престои в испанския Уеска, английските Транмиър, Уайтхоук и Акрингтън. В момента играе за Отава Фюри в Северноамериканската Сокър Лига.
* След всеки играч са посочени тогавашният му пост и клубен отбор.
Джак Кенмеър, "Спорт Байбъл"
превод от английски на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ