Голмайсторът Килиан Мбапе е новият капитан на Франция, потвърди селекционерът Дидие Дешан, който трябваше да избере нов лидер за предстоящите квалификации за Евро 2024 срещу Нидерландия и Република Ирландия, след като вратарят Юго Лорис се оттегли. Той сложи край на кариерата си в националния отбор след Световното първенство, където Франция загуби от Аржентина на финала, а голмайстор на турнира стана Мбапе.

„Има някои футболисти, които смятам за подходящи. Килиан е един от тях. Това решение ще мине през дискусии с тях, преди да взема решение. Има отговорност във връзка с това да бъдеш капитан, с малко по-важна отговорност, но искам да проведа тази дискусия вътрешно, преди да взема решението си“, заяви Дешан, който остави извън групата Аксел Дизази и Матео Гендузи, когато посочи 23 играчи за мачовете у дома срещу нидерландците на 24 март и като гост срещу ирландците на 27 март.

Дебют ще направят защитника на Челси Уесли Фофана, полузащитника на Ница Кефрен Тюрам и вратаря на Ленс Брис Самба.

Няколко играчи, които Дешан можеше да повика, са извън терена поради контузия, включително Усман Дембеле, Пол Погба, Н'Голо Канте и Кристофър Нкунку.

„Не трябва да си казваме, че вече сме се класирали за Европейското първенство, защото бяхме на финала на Световното първенство. Не трябва да лежим на лаврите си“, добави Дешан.