Швеция победи САЩ с 5:4 след изпълнение на дузпи на осминафиналите на световното първенство за жени в Австралия и Нова Зеландия. Редовното време и продълженията на двубоя в Мелбърн завършиха при нулево равенство.

Така „тре конур“ детронира американките, световен шампион от последните две първенства, и се класира за четвъртфиналите. Следващият съперник на шведките ще бъде Япония, която елиминиар Норвегия след 3:1.

Положения за гол имаше в полза и на САЩ, и на Швеция, но американките имаха повече възможности и трябва да съжаляват, че не достигнаха до успех в редовното време и продълженията.

При дузпите за Швеция пропуснаха последователно Натали Бьорн и Ребека Бломквист, но за САЩ последните две дузпи бяха пропилени от Меган Рапиноу и София Смит. Развръзката настъпи при седмите изпълнения от бялата точка. Първо Кели О’Хара стреля в гредата за САЩ, а Лина Хуртиг вкара победната дузпа за скандинавките.

Вече е ясен и друг от четвъртфиналите на световното първенство в Австралия и Нова Зеландия. По-рано днес Нидерландия победи ЮАР с 2:0 след голове на Джил Роод и Линет Беренстайн. В следващата фаза „лалетата“ ще се изправят срещу Испания, която вчера разби Швейцария с 5:1.