Българският национален отбор излиза срещу Черна гора в световна квалификация. Този мач, както и редица други на родния тим, носи клеймото „решителен”. Ако искат играчите на Станимир Стоилов да запазят шансове за класиране на второто място и след това за участие на плейофи за място на световното първенство в ЮАР, то днес трябва да победят черногорския тим.

Всички познават големите звезди в състава на Зоран Филипович – Мирко Вучинич, Стеван Йоветич и Симон Вукчевич. В състава на черногорския селекционер има и още един футболист, който заслужава малко внимание. Вероятно, когато Филипович обяви списъка с избраниците си в София, на всички е направило впечатление наличието на футболист извикан от корейското първенство и който в Европа се счита за напълно неизвестен.

Неговото име е Деян Дамянович, играе за ФК Сеул и има изиграни само два официални мача за националния отбор на Черна гора. Историята на този 28-годишен нападател, роден на 27 юли 1981 г., е типична за мнозина от настоящите футболисти родени на територията на бившата Социалистическа федеративна република Югославия. Дамянович е роден в Мостар, на територията на Босна и Херцеговина. Когато там войната започва, семейството му се мести в Сърбия.

„Когато бях хлапе, нещата бяха напълно нормални. Животът бе нормален. В началото всички държави бяха обединени в република. Аз тренирах футбол в Мостар. Когато почна войната се преместихме в Сърбия, баща ми е черногорец, а аз започнах да играя в Белград. След всичко, което се случваше в страната, трябваше да приема някакво поданство и аз избрах сръбското. Живях в страната около 15 години. Преместването беше трудно за мен, но футболът ми помогна да го преодолея. Заедно с другите деца играехме и всичко ни се струваше нормално. Ако бяхме по-големи, щеше да се наложи да се запишем в армията”, спомня си Дамянович за своето детство в интервю дадено в началото на кариерата му в Южна Корея.

През 1996 г. започва професионалната му кариера като играч на белградския Синджелич, където остава до 1999 г. След това кариерата му преминава предимно в отбори в сръбската столица и нейните предградия. Основно играе за Железник и Бежания, но е отдаван под наем на Ласта Сремчица, Срем и Раднички. През 2006 г. облича екипа и на Ал Ахли (Жеда) от Саудитска Арабия. През 2007 г. е продаден на корейския Инчеон Юнайтед. В клуба по това време са сърбинът Драган Младенович и черногорецът Дженан Радончич, които живеят в страната със семействата си и затова шокът от промяната не е толкова голям за Дамянович.

„Когато разбрах, че може да играя за Инчеон Юнайтед познавах отбора само заради залозите си на футболни мачове. Аз си мислех – Южна Корея, това е толкова далече, на 11 часа полет със самолет. Един приятел познава съпругата на Младенович и тя посъветвала, да не се притеснявам и да подписвам, тъй като всичко щяло да бъде наред”, спомня си Дамянович.

Въпреки подкрепата на Младенович и Радончич първите дни в Южна Корея са трудни за Дамянович. Той не знае езика, не познава съотборниците. С двамата си сънародници от бивша Югославия ходел на кино или излизали за по бира, но с останалите си съиграчи почти не контактувал. Първоначално целият тим имал два или три пъти общи вечери, но след това започнали мачовете. С времето черногорският нападател научил няколко думи, колкото да се разбира със съотборниците си на терена. Привикнал и към типичната корейска храна.

Постепенно започнал да бележи голове, станал любимец на феновете. В самото начало имал проблеми със съдиите, които заплашвали да му покажат жълт картон заради извадена от гащетата фланелка. Всеки път се налагало да показва, че заради височината си (187 см) има проблем с размера на екипа и когато си вдигне ръцете, фланелката изкача от гащетата. „В началото ми бе странно, в Европа може да си извадиш фланелката отвън, но тук това е забранено”, учудва се в Дамянович.

За черногореца отначало е трудно да свикне с някои порядки в корейския футбол. Отнема му две седмици, за да привикне, че след мач сам трябва да си изпере екипа и да си почисти обувките. В Европа е научен, че може да си почисти сам обувките, само ако пожелае. Всеки тим си има определен човек, който се грижи за екипировката и обувките на играчите от тима. Въпреки първоначалните трудности, черногорецът бързо навлиза в местния футбол и в първия си сезон бележи 19 гола в 36 мача за Инчеон Юнайтед. Още през следващия сезон е трансфериран във ФК Сеул, където също реализира редица попадения. В първия си шампионат за столичния тим вкарва 15 пъти за 33 мача. От началото на това първенство също се представя на ниво, въпреки че смени номера на екипа си от 11 на 10. Има 11 попадения в 19 срещи и в момента е на второ място в голмайсторската листа на страната след корейският национал Дон-Гук Ли от Жонбук Моторс, който има 15 гола.

Изявите на Дамянович в Южна Корея правят впечатление на националния селекционер Зоран Филипович, който го вика в отбора на Черна гора. На 15 октомври 2008 г. нападателят дебютира с червения национален екип в Лече при гостуването на Италия в световна квалификация. При загубата с 1:2 на „Виа дел Маре” той се появява на терена в добавеното време на мача на мястото на Мирко Вучинич. Оттогава е изиграл само още един мач за националния отбор – на 6 юни 2009 г. При гостуването на Кипър в Ларнака, Дамянович се появява на терена на мястото на Никола Дринчич малко след почивката. Смяната обаче дава резултат. През първото полувреме кипърците водят с 2:0 след попадения на Константину в 14-ата и на Михаил в 45-ата от дузпа. Нападателят на ФК Сеул обаче открадва точка за Черна гора с головете си в 65-ата и 77-ата минута. Така за сумарно време от едно полувреме високото 187 см острие има две попадения за Черна гора.

На 24 юли, три дни преди рождения си ден, Дамянович премери сили с отбор, в който играе българският капитан Димитър Бербатов. Тогава Манчестър Юнайтед победи ФК Сеул с 3:2, а победни гол бе реализиран от Бербо в 65-ата минута. Преди това черногорецът бе дал аванс на корейския тим в 14-ата минута, но в 32-ата минута Рууни изравни. Точно преди почивката отново Дамянович даде аванс на ФК Сеул, а Македа направи 2:2 в 58-ата минута, преди българският национал да донесе успеха на „червените дяволи”, в мач който бе част от азиатското им турне. Остава и днес Бербатов да вкара победното попадение срещу отбора на Дамянович...

Веселин Русинов/БЛИЦ
 
ТОВА Е ДЕЯН ДАМЯНОВИЧ
Роден на 27 юли 1981 г. в Мостар
Ръст: 187 см
Тегло: 81 кг
Пост на терена: нападател
КАРИЕРА
1996-99 Синджелич
2000-03 Железник
Наем 2001-02 Ласта Сремчица
Наем 2002-03 Срем
2003-06 Бежания
Наем 2004-05 Раднички
Наем 2006 Ал Ахли (Саудитска Арабия)
2007 Инчеон Юнайтед (Южна Корея)
2008- ФК Сеул (Южна Корея)
 
За Черна гора: 2 мача/2 гола