Манчестър Сити приема Манчестър Юнайтед в дербито на 5 кръг на Висшата лига. Начело на двата тима има нови мениджъри, но един срещу друг излизат два от фаворитите за шампионската титла в Англия. Мануел Пелегрини и Дейвид Мойс за първи път излизат един срещу друг в градското дерби на Манчестър, но когато става дума за сблъсък между синята и червената част от Манчестър, винаги има нещо особено в атмосферата.
 
Халфът на “гражданите” Давид Силва вероятно ще се върне в игра, след като пропусна два мача заради контузия на бедрото. Десният бек Майка Ричардс поднови тренировки, след като пропусна началото на сезона заради травма. Левият бек Гаел Клиши още не е готов да играе. Капитанът Венсан Компани е възстановен, но Мартин Демикелис твърдо отпада заради контузия.
 
Дейвид Мойс най-вероятно ще заложи на Неманя Видич и Рио Фърдинанд в трети мач в рамките на една седмица. Двамата не са играли заедно в три поредни срещи за толкова кратко време от 2010 г., но Мойс със сигурност няма да им даде почивка след победите над Кристъл Палас и Байер (Леверкузен). Рафаел да Силва, Дани Уелбек и Фил Джоунс пропуснаха мача от Шампионската лига заради контузии, докато Нани не игра срещу “аспирините” заради наказание.

В днешното дерби Мойс ще има повод да вземе реванш от Пелегрини заради мачове с осемгодишна давност. През 2005 г. Вилреал на чилийския специалист спря Евертън на шотландеца в предверието на груповата фаза на Шампионската лига. В първия мач на "Гудисън Парк" испанският тим спечели с 2:1, а на реванша Дънкан Фъргюсън бележи гол за 2:1 в полза на "карамелите" в края на мача. Попадението обаче е отменено от съдията Пиерлуиджи Колина. Повторенията не показват повод за съдийското решение, а години след това италианецът ще признае, че става дума за нарушение в атака на друг играч. Споровете обаче остават и до момента.

Пред Дейвид Мойс има и друг мотивационен повод за победа над Манчестър Сити. Той ще опита да стане първият мениджър на "червените дяволи", който записва победа в първото си Манчестърско дерби в последните 101 години. Последният треньор на Манчестър Юнайтед, който печели първото си градско дерби, е Джон Бентли през 1912 г. Оттогава начело на Юнайтед се сменят 13 специалисти, сред които и легендарните Мат Бъзби и Алекс Фъргюсън, но никой не успява да спечели първото си Манчестърско дерби.
 
КАКВО КАЗАХА МЕНИДЖЪРИТЕ
Мануел Пелегрини (Манчестър Сити): Венсан Компани е много важен играч за нас, но ние се справяме добре и без него. Ако погледнете статистика от трите ни мача, в които той не игра, ние не допуснахме гол в тези срещи. Това е важно във футбола, но Компани дава увереност на целия тим с присъствието си на терена.”
 
Дейвид Мойс (Манчестър Юнайтед): Винаги има някакво въодушевление преди дербито. Така е във всеки голям град по света. Усещал съм това чувство в Глазгоу и Ливърпул. Градските дербита са важни за феновете. Важни са и за играчите, но в шампионата е важно какво се случва на края на сезона – колко точки си спечелил и кой е на първото място. Точките от дербито може да се окажат важни, но може и да не окажат влияние в крайното класиране.
 
ИГРАЧИ ПОД ЛУПА
Яя Туре (Манчестър Сити): Играчи като Давид Силва, Серхио Агуеро, Фернандиньо, Алваро Негредо и Хесус Навас може да преобладават в заглавията на вестниците, но националът на Кот дИвоар е движещата сила в играта на Манчестър Сити. Неговото спокойствие и влияние в средата на терена е важно за успеха на “гражданите”. Бившият играч на Барселона вече вкара три гола от началото на сезона, а играта на Манчестър Сити без него е съвсем различна.
 
Маруан Фелайни (Манчестър Юнайтед): Доста хора бяха изненадани, когато Манчестър Юнайтед плати 27,5 милиона паунда в последния ден на летния трансферен прозорец. Сега вниманието е насочено към белгиеца, който трябва да докаже на шефовете си и на феновете, че парите не са похарчени напразно. Ако Фелайни покаже формата си от последните пет години в Евертън, той със сигурност ще накара критиците да замлъкнат. Мойс е доказал, че има доверие на играча, който една добре се бори с противника между двете наказателни полета, а умее и да бележи важни голове.
 
mancity.jpgМанчестър Сити – Манчестър Юнайтедюнайтед_1.jpg
 
Днес от 18:00 часа по Диема
Манчестър, “Етихад Стейдиъм”
Съдия: Хауърд Уеб
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Манчестър Сити: Харт, Сабалета, Компани, Настасич, Коларов, Фернандиньо, Сила, Туре, Навас, Агуеро, Джеко
Контузен: Демикелис
Под въпрос: Клиши, Ричардс
 
Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Смолинг, Фърдинанд, Видич, Евра, Карик, Фелайни, Валенсия, Рууни, Нани, Ван Перси
Контузени: Уелбек, Джоунс, Рафаел да Силва, Флетчър
 
Баланс за първенство: 148 мача, 40 победи за Манчестър Сити, 49 равенства, 59 победи за Манчестър Юнайтед
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Манчестър Сити вкара четири от 14-те си гола във Висшата лига през този сезон с удари извън наказателното поле – повече от всеки друг тим в английския елит.
* От дебюта си във Висшата лига през август 2006 г. до момента Ашли Йънг е спечелил 12 дузпа. Той дели първото място в тази класацията заедно с бившия си съотборник в Астън Вила Гейбриъл Агбонлахор.
* Манчестър Сити вкара гол във всеки от последните си 52 мача във Висшата лига.
* В шест от последните седем мача между двата тима на “Етихад Стейдиъм” завършиха с по-малко два отболязани гола.
* Уейн Рууни е вкарал или асистирал за 40 гола в последните си 44 мача във Висшата лига.
* Маруан Фелайни има пет победи срещу Манчестър Сити във Висшата лига. Само срещу Съндърланд е записвал повече победи – шест.
* От старта на сезон 2012/13 до момента нито един отбор не е опазвал вратата си суха в повече мачове от Манчестър Сити – 21.
* Шест от тези сухи мрежи бяха постигнати в последните 8 мача на “гражданите” във Висшата лига.
* Робин ван Перси е направил повече неточни удари във Висшата лига през този сезон, отколко всеки друг играч – 10.
* Яя Туре е направил 347 паса през този сезон, с 30 повече от всеки друг играч в английския елит и с 65 повече от лидера на Манчестър Юнайтед в тази класация – Майкъл Карик (282).