Мениджърът на Евертън Дейвид Мойс похвали Бундеслигата в интервю за в. “Гардиън” и по този начин само засили слуховете, че може да започне работа в Германия през лятото.
 
Както е известно, 50-годишният шотландец ще обяви дали ще остане на “Гудисън Парк” след края на сезона. Неяснотата около бъдещето му още повече подклажда информациите, че се готви да напусне “карамелите”.
 
“Бях в Германия и гледах няколко мача. Бях впечатлен от атмосферата. Хората само говорят за обстановката на трибуните във Висшата лига, но там е невероятно. Почти всеки клуб има модерен стадион. Цените на билетите са ниски, а трибуните са пълни за всеки мач”, коментира Мойс.
 
Една от причините за пълните трибуни в Бундеслигата е революционното правило “50+1”, което гарантира, че собственика на клуба не може да притежава повече от 49%. Ключовото мнозинство принадлежи на феновете и клубните членове. В резултат на това привържениците могат да наложат ниски цени на билетите, а голямата част от приходите отиват за развитие на юношеската школа и инфраструктурата на клуба.
 
“Според мен правилото “50+1” е успешен ход. Това доведе до конкуренция в първенството и различни отбори станаха шампиони през последните години. В юношеските отбори се работи правилно и талантите се развиват. Германците се справят много добре в управлението на своята лига”, допълни мениджърът на Евертън.
 
“Винаги съм казвал, че няма да е проблем да работя в чужбина, ако получа възможност. Това обаче не е основната ми амбиция”, беше коментарът на Дейвид Мойс за вероятността да поеме отбор от Германия.