Легендарният нападател на Италия, Лацио и Уест Хям Паоло Ди Канио разкри интересни подробности от съзряването си като човек и футболист. Той говори откровено за бедността, и шамарите, които буквално и преносно е изял в живота си.

“През първата година от договора ми с Лацио оставях всичките си пари на семейството ми. Бях идол на половин Рим, а не успях да събера за една кола на старо. Но бях длъжен да го направя, защото знаех какви жертви полагаха родителите ми. Баща ми всяка сутрин ставаше за работа в 5 часа, за да изкарва пари за семейството. А майка ми се грижеше за мен и тримата ми братя. След това получих възможност да им се отплатя и го направих”, споделя Ди Канио.

Мениджърът на Суиндън Таун призна, че неговото семейство е типичното олицетворение на италианска фамилия. Много задружна.

“Редовно се събирахме около масата. Но никога няма да забравя един семеен обяд през 1994 година. Тогава носех екипа на Наполи и тайно се надявах, че ще получа повиквателна за националния отбор за световното първенство в САЩ. Бях много изнервен, когато разбрах, че не попадам в разширения състав. Бяхме се събрали около масата и аз се ядосах на майка ми. Развиках й се. В този момент отнесох жесток шамар. Право през устата. Баща ми ме удари пред погледа на цялото ми семейство, майка ми, жена ми, дъщеря ми. Това беше най-ценния житейски урок, който някога съм получавал”, откровено призна Ди Канио.

Той говори и за прехода който направи от футболист към мениджърската скамейка.

“Никога не съм си мислил, че ще работя като мениджър. Дори на 32 години, в залеза на кариерата ми бях далеч от подобна идея. Но футболът е като наркотик. Влезе ли ти в кръвта отказване няма. За това преминах към мениджърството. Сега се опитвам да съчетая стила на Фабио Капело, с когото работих в Милан и Хари Реднап. Фабио е уникален специалист, а Хари... той не е точно треньор, но е много интелигентен – хитра лисица”, завърши Ди Канио.