Дидие Дрогба стана първият футболист, достигнал гросмайсторската граница от 100 гола на международната сцена през 21 век. Африканецът води в класацията на Международната федерация по футболна история и стастика за настоящото столетие. 34-годишната звезда от Кот д'Ивоар неотдавна напусна Челси и премина в китайския Шанхай Шенхуа.

Под внимание в класацията се взимат попаденията, реализирани в международни състезания - мачове на национални обори, олимпийски игри, световно клубно първенство, континентални турнири и суперкупи и други официални мачове под егидата на континенталните конфедерации.

Най-близкият преследвач на Дрогба е германският национал Мирослав Клозе от Лацио. Таранът има 90 гола. В списъка на най-добрите 10 действащи голмайстори са още Ван Нистелрой, Тиери Анри, Самуел Ето’О, Лео Меси, Давид Вия, Раул и Кристиано Роналдо. Меси прогреси с цели шест позиции с 16-те си международни попадения през пролетта.

Голямата изненада е присъствието на национала на Ангола Флавио Амаду, който може да се похвали със 75 попадения. През последния сезон той се подвизаваше в белгийския Лиерс.

Топ 10 на действащите голмайстори

1. Дидие Дрогба (Кот д'Ивоар) 100
2. Мирослав Клозе (Германия) 90
3. Рууд ван Нистелрой (Холандия) 87
4. Тиери Анри (Франция) 85
5. Самуел Ето'О (Камерун) 84
6. Лионел Меси (Аржентина) 84
7. Давид Вия (Испания) 80
8. Раул (Испания) 78
9. Кристиано Роналдо (Португалия) 76
10. Флавио Амаду (Ангола) 75