Дидие Дрогба беше назначен за старши треньор на националния тим на родината си Кот д’Ивоар.

Дрогба до момента никога не се е занимавал с треньорска работа, но федерацията реши да му се довери и му предложи договор за четири години, като заема мястото на 69-годишния французин Жан-Луи Гасе.

Кот д’Ивоар е смятана за една от най-талантливите нации във футбола на африканския континент, но националите им не успяха да се класират на последните две Световни първенства – през 2018-а в Русия и през 2022-а година в Катар. Няма успехи и в последните три издания на турнира за Купата на Африка, където отпадат максимум на четвъртфинал.

Дрогба току що се сдоби със своя треньорски ПРО-лиценз и влиза в професията с огромни амбиции. От федерацията са му поставили като непосредствена задача да спечели следващите две издания на турнира за Купата на Африка, предвид факта, че през 2024 година са домакини. Също така той сам си постави като цел да класира отбора на Мондиал 2026, на който домакини са САЩ, Мексико и Канада.

"Огромно удоволствие е да се върна в Африка и да започна треньорската си кариера в моята родина. Говорих с Яя Туре да стане мой помощник и очаквам решението му. Надявам се, че ще приеме, за да сформираме силен екип. Мечтата на президента на нашата федерация Аласан Уатара е да види Кот д'Ивоар като световен шампион през 2026-а година. Вероятно трябва да се фокусираме първо върху двата турнира за Купата на Африка, които ни предстоят, и след това да мислим за Световното в Северна Америка, заяви Дрогба на пресконференцията.

Като футболист Дрогба играе в по-скромните френски тимове Льо Ман и Гинган, след което преминава в Марсилия. След това преминава в Челси и там се превръща в истинска икона с девет сезона, в които изиграва 254 мача и вкарва 104 гола. За националната селекция на страната си има 105 мача и 65 гола. Играе три пъти на Световни първенства, а също така печели два сребърни и един бронзов медал за Купата на Африка.