Завръщането на бразилеца Диего през миналото лято в Бундеслигата бе един от топтрансферите в Европа. Въпреки че халфът все още, че е гениален с топката, за него и отбора му Волфсбург нещата този сезон не вървят много добре. В ексклузивно интервю за Goal.com бразилецът разказа за отношенията си с наставника на Волфсбург Стив Макларън, за това дали не съжалява, че напусна Ювентус и Серия “А”, както и за напускането на голямата звезда на “вълците” Един Джеко, който предпочете парите на Манчестър Сити и отиде да се състезава в английската Висша лига. И в последния ден от трансферния прозорец босовете на Волфсбург търсят достоен заместник на Джеко, но според Диего дупката, оставена от босненеца, може да бъде запълнена много лесно.

- Диего, как би описал отношенията на играчите от тима с треньора Стив Макларън?
- Всички имат голям респект към него. Макларън е страхотна личност и истински професионалист, който работи здраво и знае всичко за футбола. Винаги е хубаво да се работи с такива хора.

- Защо Волфсбург разочарова толкова с резултатите си този сезон?
- Отборът се нуждае от време, за да намери себе си. Има неща във футбола, които човек не може да обясни толкова просто. В края на есенния полусезон се видя голям напредък, но топката просто не искаше да влиза в противниковите врати. Нямахме късмет тогава. Мисля, че нещата се обръщат тази година и всичко ще е по-добро за нас.


- Как се чувстваш, да бъдеш отново в Бундеслигата?
- Чувствам се страхотно. Бях много щастлив тук и преди това, когато играех за Вердер (Бремен). Винаги съм бил приеман много позитивно в Германия и бързо се приспособих към немския футбол и местния начин на живот. Това е страна, към която съм респектиран и на която се възхищавам. Винаги ще ми доставя удоволствие да играя футбол тук.

- Един Джеко бе продаден на Манчестър Сити. Възможно ли е той да бъде заместен?
- Трудно е, но за това трябва да бъде питан треньора. Джеко имаше голямо влияние върху отбора, но смятам, че Графите може да играе на неговата позиция и да го замести. Той се чувства добре в наказателното поле на противника и си подава добре с всички в отбора. Мисля, че нещата може да се получат и без Джеко.

- И за теб този сезон нещата може да тръгнат в положителна посока.
- Мисля, че аз съм основна част от тим, който все още не се представя много добре. Аз показах добри игри през първи полусезон, но това не даде отражение върху резултатите. Нещо не вървеше така, както трябва. Надявам, че сега Волфсбург ще тръгне нагоре и аз ще мога да се изявя в една по-положителна светлина.

- Имаш ли все още чувства към бившия си тим Ювентус?
Все още имам голям респект и възхищение към Ювентус. За нещастие стечението на обстоятелствата доведе нещата до там, че да не остана по дълго в Торино, както исках. По време на престоя ми там бях щастлив и имаше страхотни реакции към мен от феновете, пресата и клуба. Това са все хубави неща, които ще запомня от Торино.

- Как би сравнил немския футбол със Серия “А”. Какви са чувствата ти към Ювентус днес?
- И двете първенства са много интересни, но мисля, че нещата в Бундеслигата са малко по-изравнени. Мачовете са много по-оспорвани и трудно да се постигне победа. Много отбори се борят за титлата или за другите места. Това е футбол, на който хората днес най-много се възхищават.

- След като нещата в Ювентус не се развиха толкова добре, беше ли щастлив, че напусна Торино миналото лято?
- Вече казах, че като играч на Юве целта ми бе да остана там, но нещата се развиха в друга посока. Някои хора в отбора бяха против мен и аз бях принуден да напусна Италия. Волфсбург при представи грандиозен проект. Не бива да забравяме, че това бе добра възможност за мен да се завърна в Бундеслигата.

- Защо не получи в Юве, ще ни разкажеш ли?
- Когато бях там, титлата бе основна цел и отборът бе задължен да я преследва. Клубът инвестира много, но имаше контузии и треньорски рокади. Тези неща се случват във футбола. Според мен не може да има конкретен виновник за непостигнатата цел.

- Вярно ли е, че Джеко е искал да премине в Юве?
- Не бих го казал така. Джеко бе свободен да избере най-доброто за себе си и мисля, че го направи. Пожелавам му много успех по новия път, който е поел, и да продължи да се развива. Дано един ден стане най-добрия нападател в света.

- Би ли участвал с Бразилия на Копа Америка тази година, ако бъдеш повикан?
- Ще бъде невероятно, ако получа шанс за изява на Копа Америка, но засега не мога да кажа нищо повече. Първо трябва да бъда номиниран от селекционера Менезеш за няколко мача, в които да му докажа възможностите си. Това означава, че трябва да давам най-доброто от себе си, за да имам повиквателна от Ману Менезеш. /БЛИЦ