Рекордьорът по голове за националния отбор на България Димитър Бербатов предупреди нападателя на Тотнъм Хари Кейн, че битката за напускане на „шпорите“ ще го изцеди физически и психически. Припомняме, че през 2008 г. Бербо беше в подобно положение, когато се бореше за осъществяването на трансфер в Манчестър Юнайтед.

Тогава сделката за 30,75 милиона паунда стана факт в заключителните минути на последния ден от летния трансферен прозорец. Въпреки че Бербатов никога не бойкотира тренировки на Тотнъм, той пропусна два мача на тима. Сега Хари Кейн иска да бъде продаден на Манчестър Сити и не се яви на тренировки на лондончани в първите два дни от началото на лятната подготовка.

„Знам точно как се чувства Хари Кейн. Ще премине през трудни дни с объркващи ситуации, при които през главата му ще се въртят милиони въпроси без отговор. Мнозина от тези въпроси ще го изцедят физически и психически. Въпросите ще бъдат: "Дали все още съм любимец на феновете, след като отказвам да тренирам с отбора? Защо въобще се стигна до тази ситуация? Какво ще стане, ако трансферът не стане и трябва да подновя тренировки с отбора? Как ще погледна останалите играчи в очите? Как ще погледна феновете в очите? Те ще ми простят ли?" Сигурен съм, че Кейн в момента вътрешно се раздира от подобни неща и знам, че минава през много труден и болезнен период“, заяви Бербатов за „Сън“.

„Изненадан съм от решението на Хари да не се яви на тренировките. Не мисля, че това е правилният начин. Никога не съм бойкотирал тренировки. Това е разликата между моя случай и неговия. Не играх два мача, но намерих сили да призная, че ако изляза на терена, няма да съм концентриран и ще поставя съотборниците ми в трудна ситуация. Присъствах на всяка една тренировка, но мислите ми бяха на друго място. Тренировките обаче са лесни, те са без публика и повечето ти съотборници ще те разберат, а и там може да свалиш напрежението от себе си с малко шеги. Надявам се, че Хари Кейн ще поднови тренировки, но след това ще дойде по-трудната и по-интересната ситуация – мачовете“, допълни бившият голмайстор на Тотнъм и Манчестър Юнайтед.

„Ако трансфер се случи, това ще бъде в последния ден на прозореца. Надявам се ситуацията да бъде разрешена по-бързо, тъй като не искам да виждам Хари Кейн да бойкотира мачове. Някои от феновете вероятно ще го разберат, но повечето няма. Не мисля, че Кейн ще бъде достатъчно концентриран, за да играе мачове за Тотнъм в началото на сезона. Феновете бяха разочаровани, когато аз напуснах, но това вече е съвсем друго ниво. Даниел Леви сега се бори за 160 милиона паунда. Ако бях на мястото на президента на Тотнъм, аз бих постъпил по същия начин. Той се бори за своя клуб“, обясни Бербо.

„В моя случай имаше малка разлика. Аз бях чужденец от малка държава, който се бореше да получи най-големия шанс в живота си. Кейн от своя страна се намира в родината си и е световна звезда. Той ще разочарова много хора, особено сред феновете, които го боготворят. Футболът е жесток и болката за привържениците сега ще бъде много по-голяма от тази, която изпитаха, когато аз напуснах“, завърши Димитър Бербатов.