Радко се случва български футболист да се изправи срещу Челси. На талантливия вратар Димитър Евтимов му се отдаде тази възможност. Преди дни юношеският ни национал и съотборниците му от Нотингам приеха "сините" от Лондон в 1/2-финален сблъсък от турнира за ФА Къп в Англия. Митко и съиграчите му повеждат с 3:0, след което обаче гостите от Лондон правят чудеса и стигат до крайния успех с 4:3. Евтимов сподели пред БЛИЦ, че трудно е преживял злощастната загуба, но е убеден, че от нея ще си извлече нужните поуки.

- Митко, ти и твоите съотборници от младежката формация на Нотингам претърпяхте злощастна загуба с 3:4 от Челси и отпаднахте от турнира за ФА Къп. Разкажи как се разви мачът?
- Претърпяхме злощастна загуба от отбора на "Левски". Мачът се разви много добре за нас. Поведохме с 3 гола още първото полувреме. Изцяло надиграхме Челси. През втората част обаче излязохме твърде уверени в нашата победа и мисля, че това ни изигра лоша шега. Противникът ни надигра и успя да вкара цели 4 гола за едно полувреме. Разочарованието беше огромно. Беше ни се отдала отлична възможност да играем на финала и да направим нещо запомнящо се. Досега нито една младежка формация на Нотингам не се е класирала толкова напред. Пропиляхме златен шанс. Сега можех да играя на "Олд Трафорд". Финалът ще е там.

- Защо наричаш Челси "отборът на "Левски"? Много ли мразиш тези два клуба?
- Май се изпуснах, като казах това. Не бих казал точно, че Челси е отбор като "Левски" и не бих казал, че мразя "Левски". Просто преди време споделих доста пресилени неща. Но наистина не съм фен на тези два отбора. Когато играя срещу Челси и преди срещу "Левски", винаги излизам с еднакъв заряд, защото всеки мач е важен за мен.
3_8.jpg
- Рядко се случва българин да се изправя срещу Челси. Какво е усещането?
- Това беше вторият ми мач срещу тях, но първи официален. През лятната подготовка имахме контрола срещу Челси на тяхната база в Лондон. Тогава пак ги надиграхме. Бихме ги с 4:0, сега също бяхме на път да го сторим, но малко не ни достигна. С победата в Лондон показахме, че аз и съотборниците ми в Нотингам изобщо не се притесняваме от Челси. В мача за ФА Къп обаче безспорно залогът беше по-особен. Имаше известно напрежение. Усещането да излезеш срещу такъв отбор, в такава фаза на турнира, е много хубаво. Точно този сблъсък обаче ще остане като един неприятен момент в моя живот. Много е гадно да паднеш по този начин... водиш с 3:0, а губиш с 3:4.

- Двубоят се игра на "Сити граунд". Това първи мач ли ти беше на централния стадион на Нотингам?
- И преди това съм излизал на официалния терен. Усещането е невероятно. Пожелавам на всеки футболист да го изпита. Нотингам е славен клуб. Моментните резултати обаче не са много добри и се борим да не изпаднем от Чемпиъншип.

- Как се представяте в младежкото първенство?
- Не много добре. Този уикенд паднахме с 1:3 от Евертън. Намираме се в средата на таблицата.Проблемът бе, че се бяхме фокусирали основно върху мачовете в турнира за ФА Къп. Но след като отпаднахме, сега ще се опитаме да се изкачим колкото се може по-нагоре в първенството.

- Мъжкият отбор на Нотингам е чак на 20-ото място в Чемпиъншип. Мислиш ли, че вече си готов да застанеш на вратата и да играеш във второто ниво на английския футбол?
- Наистина първият отбор се намира в голямо затруднение и записа поредица от загуби, които го свалиха до това място в класирането. Дано успеем да се изкачим по-нагоре. 20-ото място не приляга на Нотингам, който е двукратен носител на КЕШ. А дали съм готов да застана на вратата на мъжкия тим, не мога да дам конкретен отговор. Все още нямам опита, който другите вратари в отбора притежават. Но мисля, че ако заложат на мен някой ден, ще дам всичко от себе си и с малка доза късмет ще се представя на високо ниво.

- Тренираш ли с първия тим?
- Да, доста често.

- Изигра няколко мача за шестодивизионния Гейнсбъро Тринити. Защо те преотстъпиха в този клуб?
- Един месец играх за този отбор. Причината беше, че треньорският щаб на Нотингам искаше да види как ще се представя в мъжки тим. Целта беше да натрупам малко опит в мъжките мачове в Англия.

- Свикна ли с живота в Англия и следиш ли какво се случва в българския футбол?
- Да, вече около година съм тук. Следя какво става в България. Липсват ми приятелите, с които съм играл и тренирал. Иначе българският футбол не ми липсва особено. Очаквам с голям интерес кой ще бъде шампион. Борбата за първото място е доста ожесточена. Трудно е да се предвиди кой ще стане шампион. Надявам се това да е ЦСКА, защото съм техен фен от доста ранна детска възраст.

3_9.jpg

- Пред колко публика се играят мачовете от юношеското първенство?
- В Англия дори юношеските мачове са с доста голяма посещаемост. На двубоя с Челси имаше над 3000 човека, които ни подкрепяха през цялото време и сме им много благодарни. Бих казал, че в България в последно време и на някои от юношеските мачове има добра посещаемост. Това показва, че нивото на футбола ни се покачва. Дано така да продължи.

- Кое най-силно те впечатлява в англичаните?
- Лоялността на хората тук ме впечатлява най-силно. Също така как се отнасят с теб и ти помагат, когато имаш нужда от нещо.

- Когато беше на проби в Манчестър Юнайтед, казваше, че Димитър Бербатов ти е помагал. Скоро чувал ли си се с него?
- Тогава наистина ми помогна много, за което съм му благодарен. След това не съм имал контакти с него.

- Играл ли си срещу Манчестър Юнайтед в юношеското първенство?
- Все още не съм играл срещу тях, но ако бяхме отстранили Челси, това щеше да се случи. Щяхме да гостуваме на Манчестър Юнайтед на "Олд Трафорд". Финалът за ФА Къп е предвиден да се играе там. Много жалко, че изпуснах този златен шанс. Аз и съотборниците ми съжаляваме изключително много за тази пропусната възможност. Откри ни се огромен шанс да преминем през Челси, но уви...

- Имаше ли вина за някой от четирите гола на Челси?
- Мисля, че можеше да се представя малко по-добре при четвъртия им гол. Но понякога и такива неща се случват във футбола. Важното е как се учим от грешките си и не трябва да ги повтаряме. Искам да благодаря за подкрепата на моите роднини, приятели и приятелката ми.

- Гостуваха ли ти вече в Англия?
- Сравнително често ми гостуват. А и аз се прибирам в България, когато имам възможност. Преди две седмици приятелката ми дойде при мен в Англия. Прекарахме си много добре. Родителите ми също идват, когато имат възможност и време.

4_2.jpg

- Толкова ли е слаб мъжкият тим на Нотингам, че заема едно от последните места в Чемпиъншип?
- Гледам почти всеки техен мач. Основният проблем мисля, че е в това, че отборът не се е сработил. Бяха привлечени нови футболисти. Сега обаче има лек прогрес. Изкачихме се малко по-нагоре след победата с 3:1 над Милуол.

- Има ли шанс скоро да те застанеш на вратата на мъжкия отбор?
- Искрено се надявам скоро да се случи. Ще бъде доста трудно, защото конкуренция са ми много добри и класни вратари. Те имат опит по английските терени, но се надявам, че живот и здраве един ден ще успея да дебютирам за първия отбор на Нотингам.

- И в 36-те мача този сезон в Чемпиъншип е пазил Лий Камп. Пуснал 8.jpgе 55 гола, но въпреки това не се дава шанс на други. По-специален ли е или пък да не е някакъв връзкар?
- Въобще не може да се говори за такива неща. В Англия няма връзкарски истории като в България. Тук е просто недопустимо да се случи такова нещо. Камп е показал, че е много добър вратар и през годините си е заслужил титулярното място. Просто този сезон като цяло Нотингам не играе добре. Очевидно липсва и късмет. Той е също така титулярен вратар на Северна Ирландия.

- А ти на националния отбор на България до 19 години. Ще те видим ли скоро на вратата на младежите?
- Искрено се надявам да получа повиквателна от г-н Михаил Мадански. Това обаче зависи на първо място от мен. Трябва да се представям добре и селекционерът да ме забележи. В момента при младежите има много класни вратари. Конкуренцията е голяма, но се надявам скоро да получа повиквателна и да оправдая доверието. Горя от желание да играя за България, но не само за формацията до 19 години, а и за по-големите.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ