Най-успешният треньор в историята на Барселона Хосеп Гуардиола официално обяви раздялата си с клуба. Пресконференцията беше съвместна с президента Сандро Росел и спортния директор Андони Субисарета. Сред журналистите седяха и голяма част от "синьо-червените" футболисти - Карлес Пуйол, Шави, Виктор Валдес, Андрес Иниеста, Серхио Бускетс, Жерар Пике, Сеск Фабрегас и Педро Родригес.

“Нека всички да разберат преди всичко, че това не е лесна ситуация за мен. Ще се опитам да обясня как се чувствам и да обясня решението си. Първо искам да се извиня на играчите си за неизвестността, която беше около мен и дискомфорта, която тя създаваше на футболистите ми, защото така и не подписах дългосрочен договор. В началото на октомври казах, че краят е много близо за мен. Но имахме проблем, нямаше как един треньор да обяви подобно нещо пред феновете и пред футболистите. Сега вече сме аут от всички важни надпревари и аз мога да го разкрия. Вярвам, че следващият треньор, който поеме тима, ще му донесе неща, които аз вече не притежавам. Наставникът трябва да е силен, да притежава страст, и нужната енергия, с която да ентусиазира играчите си”, започна Гуардиола.

“Искам да благодаря на Еварист Муртра, който първо ми предложи приятната работа да водя Барселона Б (втория отбор на клуба), а след това, година по-късно, и треньорския пост в първия тим. Спомням си, когато за една година от треньор на дублиращия тим станах наставник на първия отбор. Дойдох с мобилизацията да смачкам целия свят. Сега нямам хъса, който треньорът на Барса трябва да има. Трябва да си върна тези качества. И само чрез почивка ще успя да го направя. Мисля, че щеше да е опасно за мен и за играчите, ако бях продължил. Постигнахме велики неща, нямаше да мога да си простя, ако съсипем всичко. Чувствам се горд със свършеното. Тръгвам си със задоволството на добре свършена работа. Отивам си в мир със себе си. В момента нямам желание за футбол. Искам отново да съм треньор някой ден, но сега мислите ми са другаде", допълни специалистът.

“Искам публично да благодаря на футболистите. Те дадоха смисъл на методите ми - както тези, които са в отбора в момента, така и онези, които напуснаха тима през годините. Работих тази работа с голяма страст. Искам да благодаря на футболистите, че успяха да сбъднат мечтите ми. Мач след мач те правиха тези неща възможни. Това е клуб с несравним потенциал. Няма място за страхове - който ме наследи, ще направи Барселона възможно най-добрия отбор", завърши Гуардиола./БЛИЦ