Само за една година общият дълг на Манчестър Юнайтед е скочил с над 28 млн. евро – от 653,2 млн. на 681,3 млн., съобщи в. "Гардиън". Компанията Red Football Joint Venture Ltd на семейство Глейзър, която притежава клуба, отчете вчера загуби от 125 милиона евро за финансовата 2010 година. Това е близо с 23 милиона евро повече от дефицита на самия клуб, оповестен миналия октомври. Главната причина за голямата загуба е лихвата върху изплатените банкови заеми от над 615 млн. евро. Върху тази сума компанията е доплатила почти 50 млн. евро комисиона. Още 23 милиона пък са разходите заради непредвидените промени в обменните курсове.
 
За предната финансова година фирмата беше на печалба 7,5 млн. евро. Този резултат не се дължеше на някакви гениални финансови операции на клана Глейзър, а на един-единствен футболен трансфер – продажбата на Кристиано Роналдо в Реал М за 94 млн. евро. Най-голямата загуба на клуб от Висшата лига принадлежи на Челси – 160 млн. през 2005 г.
 
Както е обичайно в подобни случаи, един от подчинените на сем. Глейзър – изпълнителният директор на Ман Юн Дейвид Гил, побърза да поясни, че цифрите въобще не са тревожни, а дори обратното.
 
"Това просто е счетоводен баланс – поясни Гил. - Клубът има в сметката си почти 200 млн. евро оперативни средства. Което означава, че върху нас не тегне никакъв финансов натиск и не се налага например непременно да продадем някой от играчите си. Може би е за предпочитане да имаме налични 100 милиона и Роналдо да бъде на терена с нашия екип, но това е положението".
 
След публикуваните цифри пък веднага се появиха поредните спекулации – че през лятото Юнайтед ще продаде Бербатов и Рууни, за да се позакърпи финансово.