Днес ще станат ясни групите за европейското първенство в Полша и Украйна през 2012 година. Жребият стартира в 19:00 часа и ще бъде предаван дирекно по БНТ 1. Церемонията ще се проведе в Киев.

16-те отбора, които ще участват в надпреварата, са разпределени в 4 урни от по 4 тима. В първата са домакините Украйна и Полша, европейският и световен шампион Испания, както и финалистът от Мондиал 2010 Холандия.

Във втора урна са финалистът от Евро 2008 Германия, Италия, Англия и Русия. В третата попадат Хърватия, Гърция, Португалия и Швеция, а в четвърта - Дания, Франция, Чехия и Ейре.

Полша и Украйна автоматично са водачи съответно в Група "А" и Група "D", а Испания и Холандия ще попаднат в останалите две групи: "В" и "С". След това ще бъдат разпределени в отделните групи последователно отборите от четвърта, трета и втора урна.

Урните за днешния жребий:

Първа урна: Полша, Украйна, Испания, Холандия

Втора урна: Германия, Италия, Англия, Русия

Трета урна: Хърватия, Гърция, Португалия, Швеция

Четвърта урна: Дания, Франция, Чехия, Ейре

Както е известно, Евро 2012 ще се проведе от 8 юни до 1 юли в 8 града - Варшава, Познан, Гданск, Вроцлав, Киев, Харков, Донецк и Лвов. Финалът е на 1 юли на "Олимпийския стадион" в Киев. Европейското първенство догодина ще бъде последното, което се провежда в познатия досега формат с 16 отбора. От Евро 2016 на финалите ще участват 24 тима.