Правителството на Испания днес одобри проект за нов закон за защита на здравето на спортистите и борба с допинга в спорта. Това съобщи заместник-министър председателят Сорая Саенс де Сантамария след края на заседанието на министерския съвет. "Новият антидопингов закон трябва да осигури по-добра защита на здравето на спортистите и да приведе испанското законодателство в съответствие с кодекса на Световната антидопингова агенция", каза Сантамария.

Съгласно текста нарушителят може да бъде глобен с до 400 000 евро. Новият закон забранява, с цел защита на правата и достойнството на спортистите, да се взимат допинг-проби в периода от 23 часа вечерта до 6 часа сутринта. Испанското правителство утвърди и създаването на спортен арбитражен съд, като в новото учреждение ще бъде създаден специален отдел за въпросите на допинга.

Министерският съвет също така задължи всички спортни центрове да имат средства за борба със сърдечни и дихателни заболявания, за да се намалят случаите с т. нар. "внезапна смърт". Според министъра на културата, образованието и спорта Хосе Игнасио Верта, изменението на законодателството трябва да "подобри имиджа на Испания" и също така "да помогне на Мадрид" да стане домакин на летните олимпийски игри през 2020 година.