Полузащитникът Френки де Йонг поднови тренировки, съобщи старши треньорът на националния отбор на Нидерландия Роналд Куман.

Завръщането на плеймейкъра е отлична новина за Куман само седмица преди първия на "лалетата" на европейското първенство в Германия. През последната седмица халфът на Барселона се подготвяше индивидуално, тъй като не е играл от април заради травма в глезена.

"Френки днес тренира с групата, но все още го пазим от всякакъв контакт. Той няма да играе в контрола с Исландия в понеделник и е възможно да не бъде на линия за първия мач от европейското", каза още Куман.

"Надявам се, че той ще бъде готов за втория или за третия ни мач. В следващите дни ще преценим как върви възстановяването му. Ако преценим, че няма шанс да играе в нито един от трите мача в груповата фаза, може и да отпадне от състава", добави Куман.

Първият мач на Нидерландия на Евро 2024 е следващата неделя в Хамбург срещу Полша. Дотогава е и последният срок, в който Куман може да направи промени в състава си заради контузии. 

"Имаше играчи, които в последните седмици получиха почивка и дойдоха напълно свежи на лагера. Имаше и други, които не бяха в състояние да играят по 90 минути, но през последните дни тренирахме много добре. Сега отново ще намалим натоварването, за да бъдем максимално енергични за началото на турнира", завърши Куман.

Последната проверка на "лалетата" преди Евро 2024 срещу Исландия е в понеделник в Ротердам.