Легендарният лекар на Байерн (Мюнхен) Ханс-Вилхелм Мюлер-Волфарт напуска поста си в клуба след повече от 40 години вярна служба. Непосредствената причина за оставката е поражението с 1:3 от Порто в първата четвъртфинална среща от Шампионската лига. В изявление, цитирано от агенция ДПА, Мюлер-Волфарт казва, че "клубният медицински щаб е посочен като основна причина за поражението по неразбираеми за него мотиви".

72-годишният лекар, който заема същата позиция и в националния отбор на Германия, казва още, че доверието за по-нататъшна съвместна работа е нарушено. В мача срещу португалците обаче Байерн беше без няколко основни футболисти като Бащиян Швайнщайгер, Ариен Робен, Франк Рибери и Давид Алаба. Отношенията между старши треньора Хосеп Гуардиола и лекаря на тима не са блестящи и това не е тайна в Мюнхен, като Гуардиола демонстративно изпрати контузения Тиаго Алкантара за лечение в частна клиника в Барселона без да информира лекаря за това.

Най-фрапиращият случай обаче беше с крилото Франк Рибери, който първоначално трябваше да бъде извън терена няколко дни, но в крайна сметка пропуска тренировки и мачове вече пет седмици.

През последната седмица на пресконференция в Мюнхен журналисти попитаха Гуардиола какво все пак става с Рибери, на което той отговори: "Аз специално нямам никаква идея, говорете с доктора".

Попитан за официална позиция по случая с напускането на Мюлер-Волфарт, пресаташето на Байерн Маркус Хьорвик заяви, че няма никаква идея кога и как е направено, а също така отказа и да коментира. Напускането на опитния лекар идва в много деликатен момент. Байерн се стреми към требъл, като води в Бундеслигата с 10 точки, ще играе с Борусия (Дортмунд) за Купата на страната и трябва да заличава пасив от 1:3 срещу Порто в Шампионската лига.