Домакинът Грузия победи Швеция с 2:1 в среща от група „А“  и записа исторически първи успех на европейско първенство до 19 години.

Близо 7000 зрители на стадион "Михаил Месхи" в Тбилиси изпаднаха в екстаз още в самото начало след гола на Гиорги Какхреидзе (3) за 1:0. Това бе първо попадение за играчите на Георге Кипиани на турнира, след като в първия кръг те бяха паднали с 0:1 от Португалия.

Гиорги Чакветадзе (31) удвои преднината на домакините след бърза контраатака и самостоятелен пробив. Грузинците продължиха да играят по-добре, но не реализираха трети гол до края на полувремето.

В началото на втората част Виктор Гьокерес (47) намали на 2:1 с втория си гол в турнира, след като се бе разписал на същия стадион в първата среща при загубата на шведите от Чехия (1:2). Скандинавците се хвърлиха в атака да търсят и изравняването, но въпреки това домакините продължиха да доминират. Какхреидзе, Арабидзе и Чакветадзе правеха каквото искат със защитата на шведите, но така и не успяха да вкара трети гол.

След загубата си дебютиралите на такъв форум в тази възрастова група шведи отпадат от надпреварата още преди последния си мач от групата срещу фаворита Португалия.

Грузия записа първи три точки и мечтае за класиране на полуфиналите като един от първите два тима в групата. Чехия и Португалия също имат по три точки и днес играят един срещу друг.

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ДО 19 ГОДИНИ - ТУК