Футболната федерация на Кот д'Ивоар освободи Жан-Луи Гасе от треньорския пост, въпреки че отборът все още има шансове да се класира за елиминациите на Купата на африканските нации, на която страната е домакин.

Футболната федерация на Кот д'Ивоар съобщи, че прекратява договорните отношения на френския треньор и неговия помощник за неизпълнение на заложените в договора цели. Бившият полузащитник на Кот д'Ивоар Емерс Фае ще поеме временно отбора. Кот д'Ивоар е домакин на Купата на Африка, но не успя да си осигури автоматично класиране за елиминациите на турнира, след като загуби с 0:4 от Екваториална Гвинея в последния си мач от групата в понеделник.

"Понякога има кошмарни мачове, мачове, в които всичко изглежда срещу теб“, каза Гасе след мача. „Катастрофален сценарий“. Това беше най-тежкото домакинско поражение на Кот д'Ивоар на Купата на Африка. Това остави "слоновете" само с три точки от три мача в групата и отборът ще разчита на резултатите в другите групи, за да завърши сред най-добрите четири, класирали се на трето място за място на осминафиналите.

70-годишният треньор Жан-Луис Гасе беше начело от 2022 година, когато пое поста от сънародника си Патрис Бомел, след като отборът не успя да се класира за Световното първенство.